Redactia.ro
Home » Știri » Pensii 2023. Vești bune pentru 8 milioane de români! Au cu 18% mai mult în conturi

Pensii 2023. Vești bune pentru 8 milioane de români! Au cu 18% mai mult în conturi

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare? Tot ce trebuie să știe românii

Vestea bună pentru cei 8 milioane de români pensionari este că economiile lor de pensie private Pilon II au înregistrat un impresionant randament mediu de 18% în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă și vine în contextul în care rata anuală a inflației, anunțată de INS pentru septembrie 2023, a fost de 8,8%, în scădere față de 9,4% în august.

Vești bune pentru 8 milioane de români

Cele șapte fonduri private de pensii Pilon II au beneficiat de aprecierea acțiunilor pe Bursa de Valori București, unde aceste fonduri au investiții semnificative. Totodată, ritmul de creștere a prețurilor în România s-a încetinit, ceea ce a contribuit la rezultatele pozitive.

Astfel, economiile de bătrânețe ale celor 8 milioane de români angajați au atins un nivel istoric și au înregistrat un randament cu 10 puncte procentuale peste rata inflației anunțată de Institutul de Statistică. Aceasta reprezintă o performanță notabilă pentru administratorii acestor fonduri, care au reușit să recupereze scăderile înregistrate în 2022 încă din primele luni ale anului 2023.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, subliniază că această performanță evidențiază superioritatea Pilonului II față de sistemul public de pensii, atunci când vine vorba de generarea de valoare pentru contributori. Performanțele individuale ale fondurilor în ultimele 12 luni sunt impresionante, cu randamente între 17,1% și 19,6%. ZF a calculat această evoluţie pe baza valorii unitare a activului net (VUAN) publicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Fondurile private de pensii vor continua să înregistreze rezultate pozitive şi să creeze valoare pentru contributori. Însă trebuie să privim şi să analizăm performanţa pe un ciclu economic. Iar acesta per­formanţă este mult superioară faţă de ceea ce livrează sistemul public de pensii“, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociației Pensilor Administrate Privat (APAPR), adaugă că această evoluție favorabilă arată că scăderile înregistrate în 2022 au fost doar circumstanțiale și de scurtă durată. Pilonul II are un orizont de investiții pe termen lung, de 30-40 de ani, și, din această perspectivă, sistemul din România se află într-o poziție foarte bună la nivel european, cu performanțe investiționale de top și costuri reduse pentru români.

„Este o evoluţie foarte bună dar aş spune că mai degrabă firească pentru Pilonul II, dovedind că scăderile de anul trecut au fost conjuncturale şi de scurtă durată. Fondurile de pensii private au un orizont de termen foarte lung, stagiul de cotizare este de 30-40 de ani, de aceea contează puţin spre deloc să ne uitam la rezultate anuale, importante fiind evoluţiile pe termen lung. Din acest punct de vedere, Pilonul II din România stă foarte bine în context european, fiind printre sistemele cu cele mai bune performanţe investiţionale şi cele mai reduse costuri pentru români“, spune Mihai Bobocea, purtător de cuvânt al Asociaţiei Pensilor Administrate Privat (APAPR).

În comparație, Bursa de Valori București, unde fondurile de pensii private au investit aproximativ 25% din portofoliu, a înregistrat un randament de 35% în ultimul an. Această creștere a fost stimulată în principal de listarea Hidroelectrica (H2O), precum și de dividendele de la Fondul Proprietatea, Petrom și Banca Transilvania.

Cu o inflație care se așteaptă să se stabilizeze și cu așteptări că majorările de dobânzi se vor tempera, performanța Pilonului II arată în continuare pozitiv. De la înființarea sistemului de pensii private Pilon II în România, fondurile au înregistrat un randament mediu anual de 7,6%, în timp ce inflația medie anuală a fost de 4,4% în același interval de timp.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: