Redactia.ro
Home » Sport » Pensii 2024. Dosarele de pensionare sunt întârziate. Când se va rezolva situația

Pensii 2024. Dosarele de pensionare sunt întârziate. Când se va rezolva situația

Pensii

În România, începând cu luna septembrie 2024, mulți cetățeni se confruntă cu o situație neplăcută în ceea ce privește procesul de pensionare. Sute de oameni din întreaga țară așteaptă de mai bine de o lună să afle dacă îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona și ce pensie li se va acorda. Întârzierea este cauzată de implementarea defectuoasă a software-ului necesar pentru calcularea pensiilor conform noii legi, care încă nu funcționează corespunzător. 

Noua Lege a pensiilor, adoptată în septembrie, a schimbat modul de calcul al pensiilor și al perioadelor de contributivitate

Această schimbare a necesitat dezvoltarea unui software specific, însă implementarea acestuia se desfășoară în etape. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat că software-ul este încă în curs de implementare, ceea ce a dus la amânarea procesării dosarelor de pensionare pentru viitorii pensionari.

Oamenii care și-au depus dosarele de pensionare în această perioadă au fost nevoiți să aștepte fără răspunsuri clare. Dosarele lor sunt blocate în birourile Direcțiilor Județene de Pensii, deoarece personalul nu poate procesa cererile fără software-ul funcțional. CNPP a asigurat că sistemul va fi complet operațional până la sfârșitul lunii octombrie 2024, moment în care toate deciziile de pensionare vor fi comunicate beneficiarilor.

Cauzele întârzierilor și situația actuală

Problema majoră a apărut imediat după intrarea în vigoare a noii legi, care a impus recalcularea pensiilor și a perioadelor de contributivitate pe baza unor criterii noi. Software-ul destinat acestui proces a fost dezvoltat de o asociere între firmele AROBS Systems și Wing Leading Edge, în urma unui contract de 12,6 milioane de lei (aproximativ 2,52 milioane de euro), semnat în aprilie 2024. Contractul prevedea implementarea treptată a soluțiilor informatice până în octombrie 2024, ceea ce a dus la întârzieri în procesarea dosarelor.

Conform declarațiilor oficialilor CNPP, selecția firmei s-a realizat fără licitație, pe baza unei singure oferte depuse. Cu toate acestea, firmele alese au experiență în dezvoltarea de aplicații software și nu sunt la primul contract cu statul român, ceea ce a generat speranțe că implementarea va fi finalizată la timp. Însă, realitatea arată că implementarea s-a dovedit mai complexă decât se anticipa, afectând mii de oameni care așteaptă să se pensioneze.

 Deciziile vor fi transmise până la sfârșitul lunii

Într-o declarație exclusivă pentru România TV, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că toate deciziile de pensionare restante vor fi transmise beneficiarilor până la finalul lunii octombrie. Baciu a precizat că există aproximativ 100.000 de dosare complexe care necesită recalculări detaliate, cum ar fi cele legate de grupe de muncă și alte aspecte speciale.

„Da, am numarul pe fiecare judet, avem sub 100 de mii. Le-am transmis ca pana la finalul acestei luni toate deciziile sa fie transmise. Pensionarii sa vada exact cat au pensia recalculata. Suntem in grafic, trebuie ca pana la final de luna toti pensionarii sa primeasca aceste decizii cu drepturile aferente lunii septembrie. E vorba de acele decizii mai grele care necesita atentie, dosare complexe, cu mai multe recalculari, dosare cu grupe.

Undeva sub 100 mii decizii avem pana acum si pana la final de luna transmitem cu tot cu drepturile restante cu data de 1 septembrie. In paralel avem o forma a aplicatiei informatice, pentru pensionarii care au optat pentru pensie de la 1 septembrie. intrarile noi, avem o forma, este in testare, testam cazurile cele mai grele. La final de luna sa finalizam absolut toate testarile. Ulterior sa emitem deciziile pentru pensionarii noi”, a explicat Daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.

El a menționat că aplicația este în faza de testare pentru cazurile cele mai complexe și că, până la sfârșitul lunii octombrie, toate testele ar trebui finalizate. Astfel, deciziile de pensionare vor putea fi emise și pentru cei care și-au depus cererile după 1 septembrie.

Deși întârzierile au creat disconfort și incertitudine pentru mulți cetățeni, autoritățile asigură că situația se va rezolva curând. Până la sfârșitul lunii octombrie, se așteaptă ca toate dosarele restante să fie procesate, iar viitorii pensionari să primească informații clare despre pensiile lor. Banii vor fi acordați retroactiv, astfel încât nicio persoană afectată de aceste întârzieri nu va pierde din drepturile salariale.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: