Redactia.ro
Home » Știri » Pensiile românilor în august 2023: Când vor fi acordate și cine va primi banii în avans

Pensiile românilor în august 2023: Când vor fi acordate și cine va primi banii în avans

Cine se poate pensiona după o singură zi de muncă? Ei sunt singurii români care beneficiază anticipat de bani

Pensionarii din România au parte de vești bune în luna august 2023, deoarece banii vor fi virați mai devreme decât de obicei! Iată detaliile!

Pensionarii care vor primi banii în avans

Data la care pensionarii vor primi banii depinde de modul în care aceștia au ales să primească pensia. Totuși, trebuie menționat că toți bugetarii, inclusiv poștașii, beneficiază de o scurtă minivacanță cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Astfel, pensionarii care au optat pentru primirea pensiei prin Poșta Română vor aștepta vizita poștașilor începând cu data de 1 și până pe 13 august, la domiciliul lor.

În cazul în care nu sunt găsiți la domiciliu în această perioadă, aceștia își pot ridica pensia de la ghișeul poștal din localitate, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Pe de altă parte, cei care primesc banii în contul curent vor beneficia de acești bani până cel târziu pe data de 13 august, luând în considerare minivacanța bugetarilor.

Este important de menționat că bugetarii au parte de o minivacanță în această lună, în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, iar în aceste zile nu se vor efectua plăți și tranzacții financiare.

Sute de mii de angajați vor primi salariul mai devreme în august

În baza ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care reglementează data la care se acordă salariile pentru bugetari, angajații din domeniul Educației primesc în mod regulat salariile pe data de 14 a fiecărei luni. Totuși, cu ocazia acestei modificări, în luna august, atât profesorii, cât și ceilalți angajați din sistemul de învățământ vor primi salariile cu trei zile mai devreme, respectiv pe data de 11 august.

„c) în cazul ordonatorilor principali de credite și al instituțiilor publice din subordinea acestora pentru care data plății salariilor prevăzută în anexa la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 86/2005, cu modificările și completările ulterioare, este data de 14, respectiv 15, plata se efectuează în data de 11”, se arată în ordinul citat anterior.

Minivacanță de Sfânta Maria

De la finalul anului 2022, Guvernul României a decis să acorde o punte de concediu în luna august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria.

În fiecare an, pe data de 15 august, Sfânta Maria este sărbătorită și este zi liberă legală, conform prevederilor legale din Codul Muncii. Atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat, beneficiază de această zi liberă pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

În România, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend.

În anul 2023, Sfânta Maria va cădea într-o zi de marți. Astfel, încă din luna decembrie a anului precedent, Guvernul a luat hotărârea ca ziua de luni, 14 august, care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie declarată zi liberă. Astfel, românii vor beneficia de un weekend prelungit, care va include zilele de sâmbătă și duminică (12-13 august), urmate de două zile libere consecutive, luni (14 august) și marți (15 august).

Această măsură a fost luată pentru a oferi oportunitatea cetățenilor să se bucure de un timp mai îndelungat de odihnă și să petreacă alături de familie sau prieteni, în această sărbătoare importantă din calendarul religios.

Astfel, anumite categorii de angajați din sectorul public vor avea posibilitatea de a se bucura de un concediu prelungit, fără a fi nevoiți să-și ia zile libere suplimentare, deoarece acestea sunt deja acordate de către Guvern în cadrul punții de concediu.

„Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public.

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile și autoritățile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: