Redactia.ro
Home » Știri » Pensionarii români, loviți de decizii de tăiere a pensiilor înainte de majorările promise de Guvern

Pensionarii români, loviți de decizii de tăiere a pensiilor înainte de majorările promise de Guvern

Mai mulți pensionari români au primit recent decizii de micșorare a pensiilor, înainte ca majorările anunțate de Guvern să intre în vigoare în luna septembrie. Aceste reduceri sunt atribuite unor erori de calcul, ceea ce a stârnit confuzie și nemulțumire în rândul celor afectați. Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a oferit detalii, explicând cine sunt acești pensionari și ce măsuri trebuie să ia în astfel de situații.

Impactul emoțional și confuzia creată

Barcari a relatat că a primit numeroase apeluri de la pensionari din întreaga țară, oameni aflați în stare de șoc și extrem de afectați emoțional.

”Am primit telefoane foarte multe din toată țara, oameni în stare de șoc, oameni care plâng, oameni care se lamentează în toate felurile, care au primit decizii de micșorare a pensiilor și de recuperare a unor debite create în sarcina lor din erorile funcționarilor de la casele de pensii. Ori prin legea 125 / 2014 se cere ca erorile funcționarilor de stat în sarcina pensionarilor să nu fie recuperate de la pensionari, ci să fie acoperite de stat.

În schimb, noi am adăugat ceva în legea aceasta, și am pus acolo, la sfârșit, cu litere mici, să nu se vadă bine, ”prin contestare”. Oamenii nu cunosc legea, de multe ori nici avocații nu știu, probă este faptul că și cei din Guvern o ignoră, atâta timp cat ieri s-a dat chiar o ordonanță în sensul acesta. Nu văd de ce era nevoie să se mai dea această ordonanță”, a explicat expertul în pensii pentru Antena 3CNN.

Erorile funcționarilor și legislația ambiguă

Conform Legii 125/2014, erorile funcționarilor de stat nu ar trebui să fie recuperate de la pensionari, ci acoperite de stat. Cu toate acestea, Barcari a subliniat că o adăugare în lege, scrisă cu litere mici, stipulează că aceste erori trebuie contestate pentru a fi rectificate.

Un alt aspect problematic este lipsa de transparență a Casei de Pensii în ceea ce privește comunicarea erorilor. Pensionarii nu sunt informați clar despre greșelile presupuse, ceea ce face dificilă contestarea deciziilor de micșorare.

Într-o emisiune recentă, ministrul de resort a declarat că s-au emis 15 milioane de decizii, o cifră care inițial părea ilogică. Ulterior, s-a dezvăluit că multe dintre aceste decizii implică micșorări de pensii, urmate de actualizări conform Legii 360.

”Problema este că aceste erori, care se pretind că există, nu sunt demonstrate. Casele de Pensii nu se deranjează să arate pensionarului unde a fost greșeala. Acum vreo 10 zile, doamna ministru, într-o emisiune, eu atunci am crezut că este o bâlbă, a spus clar că s-au emis 15 milioane de decizii.

Ori nu avea logică să emiți 15 milioane de decizii. Ei bine, acum am înțeles de ce au fost emise 15 milioane, pentru că o parte din ele sunt, de fapt, de micșorare a pensiilor, după care urmează o actualizare pe Legea 360. Mi se pare o meschinărie atât de urâtă, pentru niște oameni în ultima parte de viață, care sunt foarte fragili…”, a mai spus ea.

”În acest moment, o mare parte a pensiilor sunt sub coșul minim. Acolo unde există doi pensionari cu pensiile astea mizerabile, se descurcă greu, dar au șanse să se descurce. Dar atunci când rămâne un singur pensionar cu o pensie mică nu are cum să trăiască, face niște sacrificii inumane. Cu o săptămână înainte de următoarea pensie, majoritatea nu mai are 1 leu în casă. Mulți se duc și împrumută 25 de lei de la casele de ajutor reciproc. Au ajuns să meargă la farmacie, și să se roage de farmaciști să le dea medicamente cu termen depășit.

Am văzut chiar eu profesori, de un mare profesionalism, care vin la închiderea pieței să caute în gunoaie. Nu mi se pare drept pentru niște oameni care au muncit în țara asta și s-au plătit aceste pensii”, a concluzionat Dorina Barcari în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Ce trebuie să facă pensionarii afectați

Dorina Barcari a oferit câteva sfaturi pentru pensionarii care primesc decizii de micșorare a pensiilor. Aceștia trebuie să conteste decizia, chiar dacă procedura poate fi complicată și necunoscută pentru mulți dintre ei. Este important ca pensionarii să fie informați despre drepturile lor și să primească sprijin în procesul de contestare.

Barcari a făcut un apel la autorități să își asume responsabilitatea pentru erorile făcute și să asigure că pensionarii nu sunt penalizați pentru greșeli administrative. Ea a subliniat necesitatea de a revizui legislația și procedurile pentru a preveni astfel de situații în viitor și pentru a proteja drepturile pensionarilor.

Situația pensionarilor români, afectați de decizii de micșorare a pensiilor din cauza erorilor de calcul, evidențiază problemele sistemului de pensii și necesitatea unei mai mari transparențe și responsabilități din partea autorităților. Este esențial ca guvernul și casele de pensii să ia măsuri urgente pentru a corecta aceste nedreptăți și pentru a asigura un trai decent pentru cei care au muncit o viață întreagă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: