Redactia.ro
Home » Știri » Persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale. Ce drepturi vor avea de la 1 iulie

Persoanele neasigurate vor beneficia de servicii medicale. Ce drepturi vor avea de la 1 iulie

Președinta CNAS, Valeria Herdea, a anunțat că persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca și cele asigurate începând cu data de 1 iulie. Ea a specificat că există asigurarea din partea Băncii Mondiale că serviciile medicale vor fi plătite. Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri de lucru cu profesioniștii din domeniul sănătății desfășurată la Târgu Mureș.

”Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăţi, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuşi împreună, nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumaţi alături de mine şi de toţi aceşti oameni care şi-au pus pielea în joc. Vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract în aşa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru şi stabilitate, punctul doi şi trei în sistem”, a declarat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.

De la 1 iulie persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca și cele asigurate

Președinta CNAS a explicat că, prin noul contract, programat pentru 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor beneficia de aceleași drepturi ca și cele asigurate, și că există promisiunea Băncii Mondiale că serviciile medicale vor fi plătite.

”Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile. La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a mai precizat șefa CNAS.

Președintele CNAS a subliniat că sunt provocări de rezolvat

Președintele CNAS a subliniat că, deși are o înțelegere profundă a sistemului medical, atât din perspectiva pacientului, cât și din cea a medicului, sunt încă numeroase provocări de rezolvat. Cu toate acestea, se concentrează pe identificarea și implementarea soluțiilor adecvate.

”Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342. La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie”, a mai spus șefa CNAS.

”Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii”, a conchis Valeria Herdea.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: