Redactia.ro
Home » Stil de viață » Peste 6.000 de români lucrează în industria jocurilor video

Peste 6.000 de români lucrează în industria jocurilor video

GALERIE FOTO (3) Peste 6.000 de români lucrează în industria jocurilor video

Peste 6.000 de români sunt angajați în industria jocurilor video, un domeniu care este într-o continuă ascensiune. Doar în țara noastră sunt deja peste 100 de studiouri care produc jocuri, iar cifra lor de afaceri a depășit în premieră 200 de milioane de dolari, potrivit unui studiu al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România.

Punctul zero al acestei industrii este Bucureștiul, unde se află 59% dintre studiourile din România. 17% se află în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov.

Cele mai importante companii românești, după cifra de afaceri, sunt următoarele: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco și Those Awesome Guys.

Studiourile din țara noastră au astfel o contribuție la câteva dintre cele mai populare jocuri din lume. Așadar, cei de la Ubisoft București au contribuit la dezvoltarea jocului Tom Clany’s Ghost Recon: Breakpoint, cu o echipă de 200 de angajați. Ei au contribuit la crearea lumii din joc, a multor misiuni și a componentei PvP.

De asemenea, cei de la Ubisoft România au contribuit și la jocul Watch Dogs: Legion, în timp ce biroul Electronic Arts România are un rol important în realizarea FIFA, cel mai popular simulator de fotbal din lume.

Studiourile din România au mai contribuit în istoria recentă și la lansarea unor jocuri precum Bossgard (Sand Sailor Studio), Gibbous – A Chtulhu Adventure (Stuck în Attic), Raiders of the Lost Island (Last Tales) sau Yaga (Breadcrumbs Intearctive).

Acest domeniu este, așadar, într-o continuă ascensiune, lucru evidențiat și de cifra de afaceri a studiourilor. Practic, aceasta s-a dublat în doar câțiva ani. În 2014 cifra de afacere a companiilor din domeniu era de 448 de milioane RON, în timp ce în 2019 a ajuns la 882 milioane RON.

Ascensiunea se simte și în domeniul jocurilor de noroc

Ascensiunea acestui domeniu în România respectă trendul mondial, în care companiile își cresc constant veniturile și cifrele de afaceri. Acest lucru este valabil atât pentru creatorii de jocuri video, cât și pentru dezvoltatorii de jocuri de noroc, care au înregistrat, și ei, creșteri semnificative.

Un exemplu cât se poate de elocvent este compania Pragmatic Play, care s-a lansat abia în 2015, însă a cucerit deja milioane de fani cu zeci de sloturi online excelente din toate punctele de vedere. Veniturile acestei companii sunt în creștere de la an la an, iar jocurile Pragmatic Play sunt nelipsite din oferta cazinourilor legale din Romania.

De altfel, Pragmatic Play este și una dintre cele mai active companii când vine vorba despre lansarea unor jocuri noi, venind cu noutăți aproape săptămânal. Spre exemplu, în perioada următoare cei de la Pragmatic Play vor lansa jocurile Pheonix Forge și Cash Elevator.

Care sunt cele mai mari companii din industria jocurilor video?

În industria jocurilor video, o altă companie de top este Activision Blizzard, care a înregistrat o creștere majoră în ultimul an. În 2021, Activision Blizzard are o cotă de piață de 70.74 de miliarde de dolari, în creștere cu peste 14 miliarde de dolari față de un an în urmă.

De asemenea, Nintendo este evaluată în prezent la 64 miliarde de dolari, în creștere cu 11 miliarde de dolari față de 2020. Cei de la Electronic Arts  au avut o creștere de 3 miliarde de dolari în ultimul an. O altă companie la modă din domeniu este Roblox Corporation, care a dat lovitura cu Roblox și este evaluată deja la 34 de miliarde de dolari.

Dincolo de aceste cote de piață, specialiștii anticipează că și veniturile companiilor vor crește semnificativ în acest an și vor ajunge, la nivelul pentru întreaga industrie, la 138 de miliarde de dolari în 2021. Tocmai din acest motiv, tot mai mulți oameni își doresc să urmeze o carieră în industria jocurilor, atât în țara noastră cât și în străinătate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: