Redactia.ro
Home » Știri » Peste 60.000 de bilete de tratament balnear, în 2023. Cum le pot obține românii

Peste 60.000 de bilete de tratament balnear, în 2023. Cum le pot obține românii

De ce acte ai nevoie ca să mergi gratuit la tratamente balneare. Ce trebuie să știe toți pensionarii din România

Peste 60.000 de bilete de tratament balnear sunt propuse pentru anul acesta, 2023. Iată cum le pot obține românii, atât pensionarii, cât și salariații, potrivit legii.

Peste 60.000 de bilete de tratament balnear, în 2023

În 2023, numărul propus al biletelor de tratament balnear de care vor putea beneficia atât pensionarii, cât și salariații care suferă de diverse afecțiuni medicale depășește 60.000, adică un număr identic cu cel din 2022, potrivit unui proiect de hotărâre pus recent în dezbatere publică la Ministerul Muncii, conform avocatnet.ro.

Mai exact, prin proiectul de HG de la Ministerul Muncii, se propune asigurarea, în 2023, a unui număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Suplimentar, la numărul de bilete de mai sus se vor adăuga și bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile, potrivit sursei.

E foarte important de reținut că, pentru a se putea aplica, proiectul de HG trebuie mai întâi adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Cum pot obține românii, pensionari și salariați, biletele de tratament balnear în 2023

Biletele de tratament se acordă, la cerere, numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale.

Astfel, o persoană îndreptățită poate beneficia într-un an calendaristic doar de un singur bilet de tratament.

Vor putea beneficia de un bilet de tratament în acest an cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se va face de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), prin casele teritoriale de pensii. Mai exact, cei care vor dori să se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament vor trebui să depună la sediul casei teritoriale de pensii o cerere, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.

Potrivit CNPP, actele necesare pentru obținerea biletelor sunt, de principiu, următoarele:

  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

Cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani.

Prin urmare, vor avea mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi, potrivit avocatnet.ro.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: