Redactia.ro
Home » Știri » Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge. Care sunt cele mai afectate stațiuni

Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge. Care sunt cele mai afectate stațiuni

GALERIE FOTO (2) Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge

Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge. Conform reprezentanților de la Apele Române Dobrogea-Litoral s-au  strâns peste 10.000 de tone de alge de la începutul sezonului estival. Stațiunile cele mai afectate cu cele din sudul litoralului.

Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge. Care sunt cele mai afectate stațiuni

Plajele de pe litoralul românesc, invadate de alge.Litoralul românesc este umbrit de alge. Reprezentanții de la Apele Române au postat pe pagina de Facebook mai multe imagini și clipuri video cu operațiunile de strângere a algelor de pe plaje. Au intervenit mai multe echipe cu utilaje de curățare a malurilor doar în timpul nopții.

Încă de la începutul sezonului estival au fost ridicate peste 10.000 de tone de alge de pe plajele litoralului românesc. Cele mai afectate stațiuni sunt cele din sud. ”Având în vedere cantitățile mari de alge acumulate în apă, acestea nu pot fi colectate decât atunci când ajung pe țărm. În plus, pentru siguranța și confortul turiștilor, echipele din cadrul SGA Constanța intervin, doar pe timpul nopții, pe toată linia țărmului, de la Năvodari la Vama Veche, cu utilaje specializate. Chiar dacă algele nu sunt dăunătoare sănătății, operațiunile se desfășoară susținut, în fiecare noapte, astfel încât turiștii să resimtă cât mai puțin disconfortul creat de către acestea”, au transmis reprezentanții Apele Române.

Alge pe litoral

Algele sunt naturale și sunt condiționate de mai mulți factori precum conținutul de nutrienți în apă, turbiditate, curenți de fund, furtuni, temperatura apei, starea generală a ecosistemului. De asemenea, o parte din aceștia factori sunt imprevizibili sau depind de alte mecanisme. Specialiștii precizează că prezența algelor aduse de curenți marini la țârmul mării nu este dăunătoare. „Şi algele fac parte dintr-un sistem natural, turiştii trebuie să înţeleagă acest lucru”, a declarat cercetătorul Simion Nicolaev

Între 29 iunie  și 15 iulie au apărut multe alge pe mal în apă în zona Eforie Sud-Costinești. În zona de sud s-a manifestat aproape în toate stațiunile Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn și Mangalia. Specialistul a explicat că algele ajung în cantități mari la mal în două perioade din an, și anume în primăvară și vara. „Trebuie să înţelegem că şi ele au locul lor, au dreptul lor să trăiască la fel ca toată lumea. Nu reprezintă nici un pericol pentru turişti cu excepţia disconfortului”, asigură Simion Nicolaev. Invazia algelor se găsește doar în zonele cu substrat, cu multă piatră, diguri submerse, așa cum este Mamaia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: