Redactia.ro
Home » Știri » Porcul care îți bagă bani mulți în buzunare. Se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână, iar carnea lui reprezintă o adevărată delicatesă

Porcul care îți bagă bani mulți în buzunare. Se îngrașă într-o zi cât alții într-o săptămână, iar carnea lui reprezintă o adevărată delicatesă

Porcul Negru de Strei reprezintă o oportunitate valoroasă pentru fermierii români. Sursă foto: rtv

În România, porcii din rasa Negru de Strei sunt din ce în ce mai rar întâlniți, dar carnea lor este considerată o delicatesă adevărată. Această rasă autohtonă, cu o istorie profundă și carne de înaltă calitate, ar putea deveni o sursă semnificativă de venit pentru fermieri, mai ales dacă statul decide să ofere subvenții pentru creșterea lor.

Negru de Strei își trage numele de la râul Strei, situat în Depresiunea Hațeg, unde a fost dezvoltată această rasă. Porcii din această rasă sunt ușor de recunoscut datorită pielii și părului lor de culoare neagră, având o constituție robustă și picioare scurte și puternice. Masculii pot ajunge până la 180 de kilograme, în timp ce femelele ating în jur de 150 de kilograme.

Care sunt avantajele creșterii porcilor din rasa Negru de Strei

Fermierii care cresc porci din rasa Negru de Strei beneficiază de mai multe avantaje. Acești porci sunt mult mai puțin pretențioși comparativ cu alte rase comerciale, ceea ce înseamnă costuri mai mici și o gestionare mai simplă. În plus, porcii Negru de Strei sunt extrem de rezistenți la boli, reducând astfel riscul de pierderi în efectivul de animale.

Carnea porcilor Negru de Strei este de o calitate superioară, fiind foarte apreciată pentru echilibrul său perfect între grăsimi și fibre. Aceasta face ca porcul Negru de Strei să fie ideal pentru preparatele tradiționale și pentru export. Cererea de carne din această rasă este în creștere, în special pe piețele internaționale, datorită gustului său deosebit și calităților nutritive.

Porcii Negru de Strei sunt supuși unui program special de îngrășare înainte de sacrificare. În timpul acestui program, porcii cresc în greutate cu aproximativ 550 de grame pe zi. Cu trei luni înainte de sacrificare, alimentația lor se bazează în principal pe porumb, ceea ce contribuie la obținerea unei cărni de calitate superioară, cu un amestec perfect de grăsimi și fibre.

Porcul Negru de Strei reprezintă o oportunitate valoroasă pentru fermierii români

În România, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița beneficiază deja de subvenții din partea statului. În 2024, subvenția pentru crescătorii acestor rase a crescut de la 1.200 de lei/scroafă/an la 2.000 de lei/scroafă/an. Având în vedere calitățile deosebite ale porcilor Negru de Strei și numărul lor în scădere, există discuții ca și fermierii care cresc această rasă să primească subvenții similare.

Conservarea rasei Negru de Strei este esențială nu doar pentru diversitatea genetică, ci și pentru păstrarea tradițiilor culinare românești. Creșterea acestei rase ar putea deveni un model de succes pentru alte inițiative de conservare a raselor autohtone.

Subvențiile ar putea încuraja mai mulți fermieri să se îndrepte spre creșterea acestei rase, contribuind astfel la creșterea efectivelor și la dezvoltarea pieței pentru carnea de Negru de Strei. Cu o carne de calitate superioară, rezistență la boli și costuri de creștere reduse, această rasă autohtonă poate deveni o sursă importantă de venit.

Statul român ar putea juca un rol crucial în conservarea și dezvoltarea acestei rase prin oferirea de subvenții similare celor acordate pentru rasele Bazna și Mangalița. În acest fel, fermierii ar fi încurajați să crească porci din rasa Negru de Strei, asigurând astfel viitorul acestei comori culinare românești.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: