Redactia.ro
Home » Știri » Poți circula cu o copie a permisului de conducere? Ce riști dacă nu ai la tine actele în original

Poți circula cu o copie a permisului de conducere? Ce riști dacă nu ai la tine actele în original

Poți circula cu o copie a permisului de conducere? Ce riști dacă nu ai la tine actele în original

Într-o lume agitată și plină de responsabilități, nu este neobișnuit ca șoferii să uite acasă documentele originale atunci când ies la drum. Poate vă întrebați dacă este permis să circulați cu o copie a permisului de conducere sau a altor acte importante. În acest articol, vom detalia regulile legale și consecințele de a circula fără actele originale la îndemână!

Poți circula cu o copie a permisului de conducere

Conform legii, conducătorii auto trebuie să aibă la ei documentele originale atunci când circulă pe drumurile publice. Aceste documente includ cartea de identitate sau pașaportul, permisul de conducere și talonul vehiculului. Cu toate acestea, există o singură excepție de la această regulă strictă, și anume asigurarea RCA. Aceasta poate fi prezentată sub formă electronică sau sub formă de copie xerox,potrivit PROMOTOR.

Motivul principal pentru care trebuie să aveți la voi documentele originale este pentru a permite autorităților să verifice identitatea conducătorului auto și informațiile legate de permisul de conducere. Deși există stații de comunicare disponibile pentru aceste verificări, pot exista situații în care acestea nu pot fi utilizate sau sistemul nu poate fi accesat. Prin urmare, legea impune ca șoferii să aibă mereu documentele originale la ei.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, conform ART. 35 (2), din legea 195/2002. 

Ce riști dacă nu ai la tine actele în original

În cazul în care nu aveți la voi permisul de conducere sau celelalte acte necesare, puteți risca sancțiuni legale. Conform legii circulației (Art. 101 (18)), nerespectarea obligației de a avea asupra sa documentele prevăzute la articolul 35 alineatul (2) se sancționează cu amendă, inclusă în clasa a III-a de sancțiuni. Amendele pot varia, începând de la 990 de lei și ajungând până la 1.320 de lei.

Este important de menționat că polițistul nu are dreptul să rețină o copie xerox a permisului de conducere sau a altor documente. Cu toate acestea, trebuie să fiți pregătiți să suportați amenda dacă nu aveți actele originale la îndemână.

În plus, prezentarea unei copii a permisului de conducere, talonului sau cărții de identitate poate duce, de asemenea, la aplicarea aceleiași amenzi. Prin urmare, este în interesul dvs. să aveți întotdeauna documentele originale cu dvs. atunci când ieșiți la drum.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Astfel, pentru a evita sancțiunile legale și complicațiile neplăcute, este esențial să aveți la voi documentele originale atunci când conduceți. Deși este permisă prezentarea unei copii a asigurării RCA, nu este cazul și pentru celelalte documente. Fiind bine pregătiți și respectând legislația în vigoare, vă puteți bucura de călătoriile pe drumurile publice în siguranță și fără griji legale.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: