Redactia.ro
Home » Știri » Prelungirea stării de urgenţă în România, votată joi în Parlament

Prelungirea stării de urgenţă în România, votată joi în Parlament

Prelungirea stării de urgenţă

Parlamentul a aprobat joi decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Au fost 404 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 5 abțineri.

Comisiile juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului și comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi şi învăţământ au avizat favorabil decretul cu o zi în urmă.

Parlamentul a modificat decretul lui Iohannis

Miercuri, parlamentarii PSD au făcut o serie de propuneri şi recomandări cu privire la acest decret. Au fost introduse, astfel, mai multe articole care prevăd, între altele, ca pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru “prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”.

Potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, se mai arată în proiect.

Cum s-a desfășurat votul

Şedinţa Parlamentului a fost online și a început la ora 12.00, potrivit Digi24. Preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu şi Robert Cazanciuc, au fost prezenţi în sala de plen. Marcel Ciolacu a condus şedinţa, care s-a desfăşurat după o procedură specială de dezbatere şi vot electronic la distanţă.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile. Solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României a fost instituită prin Decretul nr.240/2020. Dacă decretul era respins în Parlament, șeful statului era nevoit să revoce acest decret, iar starea de urgență ar fi încetat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: