Redactia.ro
Home » Știri » Premierul a anunțat plafonarea prețurilor la gaze și energie pentru un an. Cât vor plăti românii pe facturi

Premierul a anunțat plafonarea prețurilor la gaze și energie pentru un an. Cât vor plăti românii pe facturi

Noi plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie, au fost anunțate luni seara de premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul va adopta setul de soluții în această săptămână, potrivit premierului.

Cât vor plăti românii pe facturi

Șeful guvernului a anunțat că toți consumatorii casnici vor plăti pentru un consum de până la 100 de kw pe lună prețul de 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Pentru marii consumatori cum ar fi: IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult și ONG-uri va exista un tarif unic de 1 leu per kilowatt, TVA inclus.

Declarația premierului

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre. Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi.”, a precizat premierul.

Ce impact bugetar au măsurile de sprijin

Toate măsurile de sprijin pentru un an vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei.

Totodată, Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că România va cere Uniunii Europene ca toate fondurile europene necheltuite din precedentele bugete multianuale UE să meargă în măsuri de sprijin pentru economie.

De asemenea, Guvernul României a mai luat decizia de a aplica o serie de măsuri suplimentare pentru piață pentru a tempera volatilitatea prețurilor. Prima dintre ele se referă la introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.

Cea de-a doua face referire la suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Scopul acestei măsuri este de a reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: