Redactia.ro
Home » Știri » Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au decedat într-un accident. Care a fost motivul prăbușirii elicopterului

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au decedat într-un accident. Care a fost motivul prăbușirii elicopterului

Elicopter prăbuşit în Marea Egee

Guvernul iranian a convocat luni o întâlnire de urgență după ce președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe au murit într-un accident de elicopter. Incidentul s-a produs duminică și a fost confirmat de presa de stat din Iran. Operațiunile de căutare au durat toată noaptea, iar dimineață au fost găsite resturile arse ale elicopterului în zona montană de la granița cu Azerbaidjanul.

Operațiunile de căutare și descoperirea epavei

Elicopterul, un model fabricat în Statele Unite și care nu a mai fost importat în Iran după 1979, s-a prăbușit duminică. La bord se aflau președintele Ebrahim Raisi, ministrul de Externe Hossein Amir Abdollahian, ayatollahul Mohammad Ali Al-e Hashem, imamul din orașul Tabriz, și generalul Malek Rahmati, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est. De asemenea, comandantul unității de pază și protecție a președintelui, Sardar Seyed Mehdi Mousavi, a murit în accident. Restul echipajului și bodyguarzii nu au fost identificați public.

Operațiunile de căutare au început imediat după ce elicopterul a dispărut de pe radar. Echipele de salvare au luptat toată noaptea împotriva viscolului și a terenului dificil pentru a ajunge la epavă. La primele ore ale zilei de luni, epava complet arsă a fost găsită în apropierea satului Tavil, în provincia Azerbaidjanul de Est.

Condițiile meteo și starea elicopterului

Analistul militar Cedric Leighton a declarat pentru CNN că vremea ar fi jucat un rol crucial în prăbușirea elicopterului. „Ai ceață, ai ploaie, ai temperaturi scăzute”, a spus Leighton. „Cu temperaturi sub 10 grade Celsius, există posibilitatea la altitudini mai mari ca rotorul să înghețe. Există o posibilitate de defecțiune a motorului”. De asemenea, el a subliniat că întreținerea aeronavei ar fi putut fi un factor important, având în vedere că Iranul folosește echipamente vechi din cauza sancțiunilor internaționale.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că elicopterul era complet ars în urma prăbușirii. Televiziunea de stat iraniană a raportat că imaginile din zonă au arătat că aeronava s-a izbit de un vârf de munte. Nu a fost făcută publică o declarație oficială cu privire la cauza exactă a prăbușirii.

Reacții și măsuri de urgență

După anunțul tragic, guvernul iranian a convocat o întâlnire de urgență. Scaunul în care stă de obicei Raisi a fost lăsat vacant și drapat cu o pânză neagră în memoria președintelui, potrivit unei fotografii distribuite de media de stat. Presa iraniană a confirmat moartea președintelui Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și a ministrului de Externe Hossein Amir Abdollahian.

În urma incidentului, presa de stat iraniană difuzează rugăciuni islamice în timpul știrilor, iar versete din Coran sunt postate pe contul de X al președintelui Raisi. Momentul și detaliile ceremoniei de doliu vor fi anunțate în viitor, conform agenției de presă FARS News Agency.

Implicațiile și investigațiile în curs

Moartea președintelui și a ministrului de Externe reprezintă o pierdere majoră pentru Iran, atât pe plan intern cât și internațional. Echipele de salvare și autoritățile iraniene continuă să investigheze cauzele prăbușirii. Analizele inițiale sugerează că vremea nefavorabilă și posibilele defecțiuni tehnice au jucat un rol crucial în accident.

În acest stadiu, nu există niciun semn care să indice că pasagerii elicopterului sunt în viață”, a anunțat televiziunea iraniană după localizarea aparatului de zbor. Semiluna Roșie iraniană, care a coordonat operațiunile de căutare și salvare, a confirmat că echipele sale au ajuns la locul prăbușirii, dar nu a oferit informații suplimentare cu privire la supraviețuitori.

Tragedia aduce în prim-plan provocările logistice și tehnice cu care se confruntă Iranul, în contextul sancțiunilor internaționale care afectează întreținerea și modernizarea echipamentelor critice. Continuarea investigațiilor va oferi probabil mai multe detalii despre circumstanțele exacte ale prăbușirii și măsurile care pot fi luate pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: