Redactia.ro
Home » Știri » Preț record pentru Europa la gaze: creșterea a fost de 60% într-o singură zi

Preț record pentru Europa la gaze: creșterea a fost de 60% într-o singură zi

Preț record pentru Europa la gazele naturale, după ce miercuri s-a înregistrat o creștere de 60%. Această situație a fost pricinuită de  îngrijorările comercianților legate de conflictul militar izbucnit pe teritoriul Ucrainei. Datorită sancţiunilor impuse Rusiei de UE, aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi afectată.

Preț record pentru Europa la gaze: creșterea a fost de 60% într-o singură zi

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, prețul la gaze naturale a atins un preț record pentru Europa, miercuri. La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record pe parcursul zilei de 185 euro pe tonă, valoare ce depășește precedentul record de 184,95 din decembrie 2021.

Această creștere de 60% a fost cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina, care ar putea afecta exportul de energie de pe teritoriul sovietic. Cu toate că până în acest moment livrările de gaze ruseşti spre Europa prin diverse conducte nu au înregistrat modificări,  posibilitatea unei schimbări nu a fost exclusă.

„Evoluţia preţului de miercuri nu se bazează pe schimbările fundamentale al echilibrului pieţei gazelor din Europa. Principala cauză a avansului semnificativ de Bursa de la Amsterdam este percepţia privind o sporire a riscului sancţiunilor europene care să afecteze exporturile de energie ale Rusiei”, a apreciat Leon Izbicki, analist la Energy Aspects.

Chiar şi gazele care vin din Rusia prin conductele care străbat Ucraina rămân la un nivel robust. Dar în rândul specialiștilor există temerea că  actualul conflict şi escaladarea sancţiunilor ar putea modifica fluxul de gaze, ceea ce provoacă creşterea preţurilor.

În prezent, Rusia furnizează aproape 40% din gazele blocului comunitar european. Nu toate statele depind de aceste livrări direct din Rusia, dar există și ţări precum Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc. Daca nu ar primi gaze naturale din din Rusia, cantitatea ar trebui înlocuită cu gaze din alte regiuni.

Luni, Marea Britanie a anunțat că navele rusești să intre în porturi, ceea ce a însemnat că vasele care transportau gaze naturale lichefiate ruseşti au fost nevoite să-și schimbe direcția. În același timp, analiștii se așteaptă ca UE să aplice mai multe sancțiuni pentru Rusia, ceea ca ar putea avea în vedere și livrările de gaze.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: