Redactia.ro
Home » Știri » Prima eclipsă de soare din anul 2021 va avea loc pe 10 iunie! Va putea fi văzută și din România

Prima eclipsă de soare din anul 2021 va avea loc pe 10 iunie! Va putea fi văzută și din România

Prima eclipsă de soare din anul 2021 va avea loc pe 10 iunie! Va putea fi văzută și din România

Prima eclipsă de Soare a anului 2021 va avea loc pe 10 iunie. În timpul acesteia, Luna se va mișca între Soare și Pământ, iar cu cele trei corpuri cerești exact în linie una cu cealaltă, lumina Soarelui va fi blocată pentru a ajunge la Pământ.

Prima eclipsă de soare din anul 2021 va avea loc pe 10 iunie! Va putea fi văzută și din România

Eclipsa va fi vizibilă în Rusia, Groenlanda, nordul Canadei, Asia de Nord, Europa și Statele Unite. Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte a Europei, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

Potrivit Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA), în eclipsele solare, Luna nu este suficient de aproape de Pământ pentru a bloca în întregime vederea Soarelui de pe planetă, lăsând un inel de lumină solară în jurul Lunii.

Aceste tipuri de eclipse solare sunt considerate parțiale, dat fiind că Soarele nu este complet ascuns de Lună. Dar oferă întotdeauna un spectacol ceresc foarte dramatic, cu inelul de lumină strălucitoare care apare pe cerul întunecat. Mulți dintre cei care l-au văzut vă pot spune că este un eveniment spectaculos.

Eclipsa se poate vedea din România, însă va putea fi observată ca o eclipsă parțială, din nordul județului Timiș, județe Arad, Bihor, Alba( în intervalul orar 13:32- 13:37), Satu Mare și Maramureș, Transilvania și mare parte din Moldova, iar din Republica Moldova se poate vedea din aproape tot teritoriul.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu ” Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea ca acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui.

Cât valoarează acum o bancnotă cu eclipsa de soare din 1999

Bancnota de 2000 de lei a fost prima bancnotă cu polimeri emisă în România, dar şi în Europa. Această bancnotă a avut o viaţă scurtă, iar acum este la foarte mare căutare pe internet. Astăzi, există anunțuri pe internet, pe site-urile de vânzări, prin care sunt scoase la vânzare bancnote de 2000 de lei din anul 1999. Prețurile lor se situează în jurul a 1000 de lei.

Nu orice bancnotă cu eclipsa este bună de vândut. Colecţionarii sunt interesaţi să cumpere în special exemplarele care au seria 001A. Interesant este faptul că în urmă cu 3 ani, în 2017, preţurile pentru o astfel de bancnotă erau între 1000 şi 4000 de lei, în funcţie de serie, conform site-urilor de anunţuri:

Eclipsa totală de soare care a avut loc pe 11 august 1999 a un fenomen extrem de mediatizat în România. Banca Naţională a României a emis atunci o bancnotă specială, cea de 2000 de lei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: