Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Prima grădiniță online din România – cum funcționează?

Prima grădiniță online din România – cum funcționează?

SUMAR:
• • Cum a apărut ideea unei grădinițe online?
• • Cine se află în spatele acestui proiect?
• • Cum funcționează grădinița online?
• • Ce avantaje are și de ce ar trebui să încerci acest program?
• • Concluzii

Cum a apărut ideea unei grădinițe online?

Ideea unei grădinițe online a apărut din necesitate la începutul stării de urgență când pandemia a închis toate grădinițele, iar majoritatea părinților s-au trezit cu copiii acasă, fără să știe exact ce activități ar trebui să le pregătească pentru a-i menține ocupați. Este și situația cuplului care a pus bazele primei grădinițe online din România – Violina și Mihai, părinții unei fetițe ce abia împlinise trei ani în momentul în care a fost declarată situația de urgență în România. A fost o perioadă dificilă, mai ales pentru părinții care lucrau de acasă și care nu aveau ajutor cu copiii, cum este și cazul fondatorilor, iar timpul și așa limitat era împărțit în limita posibilităților între lucru și activitățile pe care fetița le realiza de obicei la grădiniță. Cu toate acestea, se simțea lipsa grădiniței, iar treptat, fetița a început să petreacă mai mult timp în fața televizorului, la desene animate, părinții având astfel parte de momente de liniște pe care le puteau dedica lucrului. E posibil ca un astfel de scenariu să îți fie familiar.

Pe zi ce trece, comportamentul micuței începuse să se schimbe, iar Violina și Mihai și-au dat seama că lipsa activităților de la grădiniță se resimte, iar desenele animate nu pot suplini acest gol. Acesta a fost punctul în care ideea unei grădinițe online cu activități diverse pentru copii, a început să prindă din ce în ce mai mult contur. Astăzi, orice părinte are posibilitatea de a-și înscrie copilul la prima grădiniță online din România, iar cel mic are oportunitatea de a-și continua dezvoltarea și procesul de învățare într-un mediu sigur pe care îl cunoaște și în care se simte confortabil. După deschiderea acestei grădinițe online, părinții care au testat deja programul s-au declarat mulțumiți de primele rezultate. Schimbările s-au observat imediat și la fetița Violinei și a lui Mihai: are idei de jocuri pe care de cele mai multe ori le servesc drept inspirație pentru pregătirea activităților viitoare în cadrul grădiniței online, și-a îmbogățit în mod semnificativ vocabularul, este mult mai organizată și creativă. Iar părinții au acum timpul și liniștea necesare pentru a se ocupa de sarcinile din cadrul serviciului.

Cine se află în spatele acestui proiect?

În spatele acestui proiect nu se află doar Violina și Mihai, ci o adevărată echipă care și-a dat tot interesul pentru a pune pe picioare cât mai repede această inițiativă. La programul activităților, s-a lucrat împreună cu educatoarele, câțiva părinți și specialiști în parenting, rezultatul fiind o planificare pentru fiecare săptămână din an cu o temă aferentă în baza căreia sunt create activitățile. În cadrul grădiniței online, există două educatoare: Alexandra care a terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, educatoare la o grădiniță de prestigiu din Iași de șapte ani, și Amalia, absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, a modului pedagogic, are o experiență de trei ani în acest domeniu și este una dintre cele mai apreciate educatoare de la grădinița la care lucrează.

Fondatorii proiectului sunt oameni fără experiență în domeniu, dar care au avut curajul necesar pentru a lăsa serviciul în urmă și a înființa prima grădiniță online din România. Violina lucra ca grafic designer, însă una dintre pasiunile ei mari a fost și fotografia, motiv pentru care organiza periodic și ședințe foto, în special cu copii. În prezent, se ocupă de tot ce înseamnă producție în cadrul grădiniței online, de la decoruri, filmare, planificare activităților împreună cu educatoarea etc. Mihai a lucrat pentru mulți ani într-o companie cu profil economic, iar acum a pornit pe calea antreprenoriatului alături de Violina, fiind cel care se ocupă de organizarea și dezvoltarea proiectului. După cum putem observa, nu ai nevoie de studii într-un anumit domeniu pentru a dezvolta o afacere, ci doar de multă pasiune și dorința de a ajuta, în acest caz, dorința de a se ajuta pe sine și restul părinților în momente dificile.

Cum funcționează grădinița online?

Grădinița online funcționează într-un mod destul de simplu: există o platformă unde sunt încărcate săptămânal activitățile zilnice pentru copii. Părinții care vor să încerce programul de învățare vor primi acces la platformă, iar cei mici vor putea viziona activitățile în orice moment. Asta înseamnă că nu există un program și nici o anumită ordine în care trebuie să fie parcurse activitățile. Dacă o activitate nu i se pare interesantă copilului, poate trece fără niciun fel de problemă la următoarea activitate, iar dacă vreuna i-a plăcut în mod special, se poate întoarce oricând la ea și o poate repeta. Acesta este și unul dintre punctele forte ale acestei grădinițe online – copilul nu este constrâns să desfășoare o activitate dacă nu i se pare interesantă și are la dispoziție mai multe opțiuni pe care le poate exploata.

În fiecare săptămână, a fost stabilită o tematică, iar această tematică se reflectă în activitățile propuse. În fiecare zi, vor fi încărcate pe platformă patru activități noi, urmând ca cel mic să parcurgă oricâte dorește. La finalul fiecărei săptămâni, părinții vor primi o listă cu activitățile și materialele necesare pentru săptămâna care urmează pentru a reuși să pregătească totul din timp. Înainte de începerea unei zile la grădinița online, părinții trebuie doar să așeze la îndemâna copilului materialele necesare și să dea start activităților. S-ar putea ca cel mic să aibă nevoie de supraveghere și îndrumare în primele zile, până se acomodează cu acest mod de învățare, însă vei vedea că se va acomoda rapid și în scurt timp nu va mai avea nevoie de asistența ta. Activitățile sunt ținute de cele două educatoare, în funcție de grupa de vârstă a micuțului. Lecțiile sunt interactive. Vei vedea că cel mic nu va apuca să se plictisească, ba chiar va aștepta cu nerăbdare ziua următoare pentru o nouă serie de activități și distracție. Momentan, aceste lecții sunt înregistrate, însă pe viitor se ia în considerare și organizarea unor sesiuni live în care copiii și educatoarele vor interacționa pentru a se crea o conexiune între aceștia și pentru a acoperi și nevoia de socializare, o nevoie pe care cei mici s-ar putea să o resimtă la un moment dat, mai ales dacă au fost obișnuiți cu frecventarea unei grădinițe clasice.

Ce avantaje are și de ce ar trebui să încerci acest program?

Există mai multe avantaje pe care acest program le are, însă ne vom limita doar la cele mai importante!
• • Activitățile se desfășoară într-un mediu cunoscut pentru cel mic

Mediul contează foarte mult pentru copii atunci când încep să facă primii pași în educație. A fost demonstrat faptul că un mediu familiar bazat pe încredere și siguranță favorizează o învățare eficientă și durabilă. Și ce mediu ar putea fi mai familiar decât cel în care copilul a crescut? Există și situații în care copilul se acomodează greu la grădiniță, este agitat tot timpul și nu te poți înțelege cu el nici măcar după ce a ajuns acasă. Dacă insiști să îl duci pe cel mic la grădiniță în condițiile în care vezi că nu îi place și acomodarea pare a fi imposibilă, el își va pierde treptat încrederea în tine. Pentru astfel de situații, grădinița online este o variantă bună atât pentru copil, care se liniștește și începe să parcurgă treptat activitățile, cât și pentru părinții care își văd copiii fericiți din nou. În plus, activitățile sunt înregistrate video, iar acest lucru înseamnă că fiecare copil poate parcurge activitățile în ritmul propriu, în funcție de nevoile și interesele individuale.

• • Grădinița online ajută la crearea unei legături puternice între copii și părinți
Au existat anumite studii care au ajuns la o concluzie destul de tristă – părinții nu mai petrec atât de mult timp cu copiii pentru că sunt suprasolicitați la locul de muncă. Grădinița online oferă părinților ocazia de a petrece timp cu copiii lor, realizând împreună cu aceștia activitățile propuse. Prin acest timp petrecut alături de cei mici, satisfacem nevoia de atenție a celor mici, iar copiii devin mai înțelegători, mai ascultători și mai veseli.

• • Activitățile ajută la dezvoltarea armonioasă a micuților

Activitățile propuse în cadrul grădiniței online nu sunt doar pentru a-i menține ocupați pe cei mici, ci ajută la dezvoltarea lor armonioasă și sănătoasă. Programul poate fi folosit și pentru a completa educația formală primită în cadrul unei grădinițe clasice sau ca un program complet și bine structurat pentru homescholing. În orice caz, trebuie să recunoaștem faptul că grădinița clasică are ceva în plus față de grădinița online – interacțiunea și socializarea. Este recomandat ca cei mici să petreacă timp și cu alți copii de vârste apropiate pentru a învăța cum să socializeze, cum să își exprime emoțiile sau cum să lucreze în echipă, iar acest lucru nu este posibil în cadrul grădiniței online. Chiar dacă pe viitor vor fi organizate sesiuni live între educatoare și copii cu scopul de a socializa, acestea nu vor putea înlocui în totalitate momentele de joacă din clasă sau din curtea grădiniței.

Concluzii

Grădinița online este soluția perfectă pentru părinții care au copiii în grija bonei sau a bunicilor, pentru copiii care sunt nevoiți din diferite motive să lipsească de la grădiniță sau pentru părinții care își doresc ca cei mici să fie educați în sistemul de homescholing. Prima grădiniță online din România se bucură deja de aprecierea părinților, mai ales a celor care lucrează de acasă și care au parte de momente de liniște pentru a-și executa eficient sarcinile de lucru, în timp ce copilul se distrează realizând activitățile propuse din camera alăturată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini