Redactia.ro
Home » Știri » Prima zi de grevă generală în educație în România, prima după 18 ani. FSLI: Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ

Prima zi de grevă generală în educație în România, prima după 18 ani. FSLI: Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ

Prima zi de grevă generală în educație în România, prima după 18 ani

Astăzi este prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România, prima după 18 ani. Iată amănunte!

Prima zi de grevă generală în educație în România, prima după 18 ani. FSLI: Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ

Sindicatele au anunţat declanşarea grevei încă de săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului. Din păcate, cele două tabere nu s-au înțeles, astfel că astăzi este prima zi de grevă generală în școli, prima după 18 ani.

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc, astfel, acum 18 ani și a durat trei săptămâni. Totodată, este a treia grevă de mare amploare din ultimii 30 de ani, celelalte desfăşurându-se pe parcursul a 5 săptămâni, respectiv 3 săptămâni.

Ora 8 dimineață. Astăzi, 22 mai 2023, greva a început în toate școlile din România în care există membri de sindicat.

Ora 9 dimineață. Până la această oră, pe agenda Guvernului nu figurează noi negocieri cu sindicatele din educație.

Ora 09:07 dimineață. Zilele de grevă se consideră zile lucrate în sistemul de învățământ, a transmis în teritoriu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui document consultat de Edupedu.ro: „Prin urmare, nu afectează nici drepturile care se acordă prin raportare la vechimea în muncă și în învăţământ cum ar fi, spre exemplu, drepturile de natură salarială sau depunerea dosarului pentru obținerea gradației de merit”, potrivit Agerpres.

Potrivit sindicatelor, protestează peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. Astăzi, de la ora 11.00 la 13.00, este organizată o grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

Durata acestei greve va depinde strict de răspunsul pe care îl va da mai departe Guvernul sindicatelor din Educație. Liderii de sindicat au afirmat că oferta avansată de Executiv la negocieri a fost „cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus – nimic”.

„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine vă spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală. (…) Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la finalul negocierilor de la Guvern.

Printre altele, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Prima zi de grevă generală în educație în România, prima după 18 ani
Ultima grevă generală din școli în România – 2005. Foto: AGERPRES
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: