Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a primit interdicția de a intra în România și în toate statele din spațiul Schengen pentru o perioadă de cinci ani. Decizia a fost luată de autoritățile române, care susțin că acesta reprezintă un risc la adresa siguranței naționale, potrivit informațiilor publicate de Ziarul de Gardă.
Autoritățile din România invocă motive de securitate națională
Interdicția vizează atât intrarea în România, cât și în toate celelalte state membre ale spațiului Schengen. Potrivit informațiilor disponibile, Ion Ceban ar fi fost monitorizat de autoritățile de securitate din România, fiind considerat un potențial risc pentru stabilitatea internă. Până la această oră, primarul Chișinăului și echipa sa nu au emis un punct de vedere oficial, însă reacțiile nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare.
Ceban acuză o luptă politică coordonată de președintele Maia Sandu
După anunțul interdicției, Ion Ceban a reacționat printr-un mesaj video publicat pe Facebook, în care o acuză direct pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. El susține că această decizie nu ar avea o motivație reală de securitate, ci ar face parte dintr-un plan politic al actualei puteri de a-i bloca ascensiunea.
„Iată că au ajuns să bată cu pumnul în masă și cu piciorul în podea și să roage personal ca să fiu blocat într-o formulă sau alta. Asta se întâmplă de o perioadă mai lungă de timp. (…) Asta este înțelegerea lor despre lupta politică”, a declarat Ceban, într-un videoclip distribuit pe Facebook.
Ceban: „Va fi cea mai murdară campanie electorală din istoria Moldovei”
În continuarea mesajului, edilul a acuzat că Republica Moldova se pregătește pentru „cea mai murdară campanie electorală parlamentară din câte le-a avut Republica Moldova”. Potrivit acestuia, echipa pe care o conduce nu se va lăsa intimidată și va continua lupta politică alături de susținătorii săi.
„Va fi cea mai murdară campanie electorală parlamentară din câte le-a avut Republica Moldova. Dar vă transmit un mesaj: Nu mă veţi pune în genunchi, nu ne veţi pune în genunchi echipa. Noi mizăm pe suportul oamenilor aşa cum a fost dintotdeauna. Am primit apeluri foarte multe de susţinere. Iar noi muncim în fiecare zi, anume pentru oamenii care sunt aici, acasă, la Chişinău, în Republica Moldova, sau dacă se află peste hotarele ţării. PAS neapărat va pierde aceste alegeri”, a mai spus Ion Ceban în mesajul video.
Istoricul politic al lui Ion Ceban
Ion Ceban și-a început cariera politică în cadrul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, formațiune cunoscută pentru orientarea sa pro-rusă. În 2014, el s-a evidențiat ca unul dintre cei mai vocali oponenți ai apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană. La acel moment, a participat activ la protestele împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE, afirmând public că „Moldova vrea în Uniunea Vamală”.
În aceeași perioadă, Ceban a susținut organizarea unui referendum nerecunoscut în regiunea Găgăuzia, privind independența și aderarea acesteia la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Retorica sa a inclus de-a lungul anilor mesaje ferme în favoarea relațiilor apropiate cu Rusia, precum și respingerea direcției europene.
Legături controversate
Ulterior, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), condus de fostul președinte Igor Dodon. Aici a avut un rol esențial în elaborarea mesajelor ideologice ale formațiunii, fiind descris de Dodon drept „un adevărat ideolog”, autor al sloganurilor precum „Moldova doar alături de Rusia” sau „Limba moldovenească, stăpână la ea acasă”.
„El este un adevărat ideolog. El a fost autorul ”Moldova doar alături de Rusia”, ”Moldova doar în Uniunea Eurasiatică”, ”Limba moldovenească, stăpână la ea acasă”, îl descria ulterior Dodon pe Ceban, potrivit Fanatik.
Un raport al Departamentului de Stat al SUA, publicat în anul 2022, menționează numele lui Ion Ceban și al formațiunii Mișcarea Alternativa Națională (MAN) ca fiind susținuți logistic și politic de Federația Rusă. Potrivit raportului, agentul FSB Iurii Gudilin ar fi fost implicat direct în coordonarea acestei susțineri, alături de alți actori controversați precum Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.
În 2021, Ion Ceban a părăsit oficial PSRM și a fondat Mișcarea Alternativa Națională, prezentată ca o formațiune pro-europeană. Cu toate acestea, mai multe rapoarte internaționale și analize politice consideră că acest partid continuă să fie un vehicul al influenței ruse în Republica Moldova. Această percepție ar fi contribuit la decizia autorităților române de a-i interzice accesul în țară și în spațiul Schengen.
Decizia României, fără precedent
Este pentru prima dată în ultimii ani când un oficial de rang înalt aflat în funcție în Republica Moldova primește interdicție de acces în România și în spațiul Schengen. Măsura vine într-un context geopolitic tensionat, în care autoritățile din Uniunea Europeană și din statele membre NATO sunt tot mai vigilente la riscurile de interferență rusească în procesele democratice.
Rămâne de văzut care vor fi consecințele acestei decizii la nivel diplomatic, dar și impactul pe care îl va avea asupra campaniei electorale din Republica Moldova.
Sursa foto: Arhivă