Redactia.ro
Home » Știri » Primele imagini cu viiturile devastatoare care pun stăpânire pe Europa. Se anunță caniculă, furtuni și incendii de vegetație

Primele imagini cu viiturile devastatoare care pun stăpânire pe Europa. Se anunță caniculă, furtuni și incendii de vegetație

GALERIE FOTO (4)

Europa se confruntă cu o serie de fenomene meteorologice extreme care afectează mai multe regiuni, punând în pericol vieți și provocând distrugeri materiale semnificative. Meteorologii și hidrologii au emis alerte pentru caniculă, furtuni violente, inundații și risc crescut de incendii de vegetație.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis avertizări pentru cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Grecia, din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Autoritățile și cetățenii trebuie să rămână vigilenți și să colaboreze pentru a minimiza impactul acestor fenomene meteorologice extreme.

Grecia în alertă de caniculă și incendii

Temperaturile ridicate din Grecia cresc semnificativ riscul de incendii, în special în zonele împădurite și rurale. Autoritățile elene avertizează asupra pericolului și recomandă turiștilor să-și ia măsuri de precauție. Este esențial ca vizitatorii să evite zonele cu risc ridicat de incendiu, să fie atenți la avertizările locale și să urmeze recomandările autorităților pentru a se proteja pe ei înșiși și pe cei din jur.

Polonia nu este scutită de fenomenele meteorologice extreme. Meteorologii au emis avertizări de nivel 2 pentru furtuni puternice care pot aduce vânturi puternice, grindină și ploi torențiale. Aceste condiții meteo severe pot provoca inundații locale și daune semnificative infrastructurii. Cetățenii și turiștii sunt sfătuiți să evite călătoriile inutile și să rămână în siguranță în locuințele lor.

Viituri devastatoare în Sudul Europei

Sudul Europei se confruntă cu viituri puternice care au distrus case, drumuri și alte infrastructuri. Nivelurile ridicate ale apelor și debitul crescut al râurilor au dus la evacuarea unor comunități întregi. Echipele de intervenție lucrează non-stop pentru a oferi ajutor și pentru a restabili ordinea în zonele afectate. Autoritățile locale și internaționale colaborează pentru a gestiona criza și pentru a oferi sprijin celor afectați.

În acest context dificil, România și-a trimis pompierii să sprijine eforturile internaționale de gestionare a incendiilor de vegetație. 80 de pompieri români, echipați cu opt autospeciale, participă în luna iulie la un program de pre-poziționare a forțelor specializate de stins incendii de pădure în Franța. Scopul programului este de a reduce timpul de răspuns în caz de incendii și de a îmbunătăți pregătirea și cooperarea între echipele de intervenție din diferite state membre ale Uniunii Europene.

 

Programul de asistență al UE

Programul de asistență este finanțat de Uniunea Europeană și vizează sprijinirea comunităților franceze afectate de incendiile devastatoare din anii trecuți. Primul contingent de pompieri români, format din 40 de persoane și opt mijloace tehnice, a început deplasarea pe 28 iunie, urmând o rută precisă prin mai multe țări europene până la destinația finală în Franța. Autospecialele includ echipamente avansate de stingere a incendiilor, menite să răspundă rapid și eficient în cazul unor noi focare. Suplimentarea tehnicii și a personalului va fi realizată în funcție de necesitățile din teren, la solicitarea autorităților franceze.

„În perioada 01 – 31 iulie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă la modul național specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO.”, a anunțat IGSU.

Impactul programului de pre-poziționare

Pentru a asigura o intervenție continuă și eficientă, schimbarea efectivelor se va realiza pe 16 iulie. Astfel, un nou contingent de 40 de pompieri va înlocui personalul aflat deja în misiune. La plecarea contingentului, colonelul dr. ing. Constantin Florea, prim-adjunct al inspectorului general IGSU, a participat pentru a sublinia importanța acestei misiuni și sprijinul oferit de România.

Acest program de pre-poziționare nu este la prima ediție. Pe baza unui program pilot organizat în 2022, DG ECHO a decis să continue sprijinul în 2024, datorită succesului și necesității de a avea echipe specializate pregătite să intervină rapid în caz de incendii de pădure. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit solicitarea de a pre-poziționa module specializate pentru luna iulie, răspunzând prompt cererii.

Lecțiile învățate din intervențiile anterioare

Experiențele din vara anului 2023, când un modul de intervenție românesc a fost dislocat în Franța pentru a ajuta la stingerea incendiilor, au demonstrat eficiența colaborării internaționale. Pe parcursul a mai bine de o lună, echipele românești au contribuit semnificativ la protejarea comunităților franceze. S-a confirmat astfel importanța solidarității și cooperării europene în fața dezastrelor naturale.

Vremea extremă continuă să pună la încercare Europa, dar prin eforturi coordonate și sprijin reciproc, țările afectate pot face față acestor provocări. Intervențiile rapide și eficiente, cum sunt cele ale pompierilor români în Franța, demonstrează puterea solidarității internaționale și importanța pregătirii și cooperării în gestionarea situațiilor de urgență.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: