Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat în cursul zilei de vineri primul caz de infecție cu metapneumovirus (HMPV) înregistrat în Capitală. Pacientul, un copil de 12 ani, fusese inițial diagnosticat cu pneumonie la Institutul „Matei Balș”.
Primul caz de infecție cu HMPV, confirmat în București
În urma testării PCR, diagnosticul a fost confirmat ca fiind HMPV. Copilul a fost externat și se află în stare bună de sănătate, conform autorităților sanitare.
Acesta este al doilea caz de HMPV confirmat în România, primul fiind înregistrat în Oradea, la o femeie în vârstă de 67 de ani. Femeia nu călătorise în afara țării și prezenta simptome începând cu data de 26 decembrie 2024. Autoritățile continuă să monitorizeze situația, având în vedere creșterea cazurilor de HMPV la nivel global, inclusiv în Țări precum China și Anglia, potrivit Antena3 CNN.
HMPV, un virus greu de detectat
Doctorul Peter Openshaw, expert în gripă la Imperial College din Londra, a explicat că HMPV este un agent patogen dificil de detectat.
„Este un agent patogen important, destul de greu de detectat și adesea nu apare nici măcar în testele de laborator care se fac în spital”, a explicat expertul în gripă de la Imperial College din Londra, doctorul Peter Openshaw.
În România, specialiștii investighează caracteristicile tulpinilor depistate. „Virusul HMPV este foarte comun, majoritatea copiilor contractând o infecție cu acesta până la vârsta de 5 ani,” a explicat dr. Călin Sonea, medic șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Probele recoltate de la pacienți au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București pentru a determina tulpina specifică. Rezultatele sunt așteptate în perioada următoare, iar autoritățile continuă să monitorizeze și să gestioneze situația pentru a preveni răspândirea virusului.
„Virusul HMPV a fost confirmat în urma testării PCR efectuată de medicii din spital. Însă, pentru a vedea despre ce tulpină este vorba, s-au prelevat probe care au fost trimise astăzi la Institutul Cantacuzino din București. Încă așteptăm rezultatele, nu se știe când vor veni. Cei de la București mi-au spus nu există un termen anume când ne vor fi trimise. Totul depinde de momentul în care se lucrează proba, de câte probe sunt etc”, a explicat medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, potrivit adevarul.ro.
HMPV, o provocare globală
China se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de HMPV, iar focarul este monitorizat atent de către autoritățile locale. De asemenea, în Anglia, cazurile de HMPV sunt în creștere, ceea ce indică o răspândire globală a acestui virus.
Autoritățile române fac apel la populație să rămână vigilentă și să respecte recomandările medicale pentru a preveni infecțiile respiratorii și a limita răspândirea virusului.
Sursa foto: Arhivă