Pe 9 ianuarie 2025, Novak Djokovic, fost lider mondial și unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, începe cel de-al 20-lea său Australian Open. Având deja zece trofee câștigate la Melbourne și 24 de titluri de Mare Șlem în palmares, Djokovic rămâne unul dintre favoriții incontestabili ai turneului.
Totuși, revenirea sa în Australia este umbrită de amintirile dificile din 2022, când a fost deportat în urma controversei legate de vaccinare și restricțiile pandemice. Acum, el se concentrează pe performanță, dar întâmplările din trecut continuă să-i influențeze perspectiva asupra competiției și vieții.
Novak Djokovic acuză că ar fi fost otrăvit
În 2022, Djokovic s-a confruntat cu unul dintre cele mai grele momente ale carierei sale. După ce i-a fost anulată viza, a fost reținut într-un hotel pentru imigranți, unde a trăit condiții greu de imaginat pentru un sportiv de talia sa. Novak Djokovic povestește cum a fost nevoit să selecteze obiecte de bază, precum pastă de dinți și apă, folosind un sistem cu puncte limitate. Separat de echipamentele sale și cu acces restricționat la antrenamente, sârbul a încercat să rămână activ prin exerciții de greutate corporală în spațiul mic al camerei.
Hrana primită de la hotel s-a dovedit a fi de slabă calitate, iar Djokovic susține că aceasta i-a afectat grav sănătatea. După expulzare, el a descoperit că nivelurile de metale grele din corpul său erau alarmant de ridicate, ceea ce l-a determinat să creadă că a fost otrăvit. În ciuda acestor dificultăți, sportivul și-a păstrat calmul, declarând că nu poartă resentimente față de australieni, deși tratamentul primit l-a afectat profund.
„Am avut unele probleme de sănătate când am ajuns acasă. Și mi-am dat seama că în acel hotel din Melbourne am fost hrănit cu niște alimente care m-au otrăvit. Nu am spus asta nimănui în mod public, dar descoperirile care au fost, am avut un nivel foarte ridicat de metale grele în corp. Aveam un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”, a dezvăluit Djokovic.
Decizia deportării sale a fost descrisă ca fiind „politică”, iar Djokovic a subliniat că nu intenționase niciodată să încalce regulile. „Cu situația mea din Australia, am fost proclamat ticălosul numărul unu al lumii. Și chiar și astăzi, 99 la sută dintre oameni nu știu de ce am fost deportat din Australia. Pe ce bază. Oamenii cred că am fost deportat din Australia pentru că nu am făcut vaccinul.
Că am fost nevaccinat și că am încercat să intru cu forța în Australia, ceea ce este complet neadevărat. Poziția mea este exact aceeași astăzi ca și acum câțiva ani. Nu sunt pro-vaccin. Nu sunt anti-vax. Sunt pro-libertatea de a alege ce este bine pentru tine și pentru corpul tău. Așa că atunci când cineva îmi ia dreptul de a alege ce ar trebui să iau pentru corpul meu, nu cred că este corect”, a declarat el.
Deși poziția sa privind vaccinarea a rămas aceeași – „pro-libertatea de a alege” –, Djokovic insistă că nu a fost o amenințare publică și că decizia deportării a fost excesiv de politizată.
Revenirea pe teren
În ciuda episoadelor dureroase, Novak Djokovic a revenit în Australia cu o atitudine pozitivă, dorind să lase în urmă controversele. El a recunoscut că familia sa a rămas afectată de evenimentele din 2022, însă personal a ales să nu poarte resentimente.
„Soția mea, părinții mei și familia nu au făcut asta, în schimb, eu da. Nu le-am purtat niciodată pică australienilor. Dimpotrivă, de fapt, o mulțime de australieni pe care îi cunosc, i-am întâlnit în Australia în ultimii ani sau în alte părți ale lumii, au venit la mine și și-au cerut scuze pentru tratamentul pe care l-am primit, pentru că erau stânjeniți de propriul lor guvern la acel moment.
Și cred că guvernul s-a schimbat și mi-au restabilit viza. Am fost foarte recunoscător pentru asta . Este un prim-ministru nou și miniștri noi, oameni noi, așa că nu le port pică pentru asta. Chiar îmi place să fiu acolo și cred că rezultatele mele sunt o mărturie a senzației mele de a juca tenis și de a fi în acea țară. Îmi place sentimentul de febră sportivă care domnește în acea țară pe tot parcursul anului, în special febra tenisului din luna ianuarie”, a mai spus fostul lider mondial
Din punct de vedere sportiv, Djokovic este mai motivat ca niciodată. Cu o pregătire riguroasă și o voință de fier, el este hotărât să demonstreze încă o dată că este unul dintre cei mai mari jucători din istorie. Tragerea la sorți nu i-a fost favorabilă, însă adversitățile nu sunt ceva nou pentru sârb. Revenind la turneul care i-a oferit cele mai multe satisfacții, Djokovic își propune să își extindă palmaresul și să lase o moștenire durabilă.
Pe lângă tenis, Djokovic a devenit un simbol al rezilienței și al libertății de a alege. Experiențele dificile din 2022 i-au întărit convingerile și l-au determinat să își apere drepturile, dar și să înțeleagă mai bine complexitatea relației dintre sport, politică și societate. „Pentru mine, cel mai important este să fiu sănătos, să îmi respect valorile și să performez pe teren. Restul sunt doar lecții de viață,” a concluzionat el.
Revenirea lui Novak Djokovic la Australian Open nu este doar o nouă șansă de a câștiga trofee, ci și o poveste despre curaj, perseverență și determinare. În fața adversităților, sârbul și-a păstrat încrederea și dorința de a excela, devenind o sursă de inspirație pentru mulți. Indiferent de rezultatele acestei ediții, prezența sa pe teren rămâne o dovadă a spiritului său competitiv și a iubirii sale pentru tenis.