Redactia.ro
Home » Știri » Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului-măsurile anunțate de ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului-măsurile anunțate de ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

GALERIE FOTO (2)

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este primul înalt ierarh ortodox care ia măsuri concrete în legătură cu schimbarea ritualului botezului, după ce un bebeluș a murit la Suceava, la începutul lunii februarie, la scurt timp după ce a fost botezat de un preot. 

Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului-măsurile anunțate de ÎPS Calinic

Arhiepiscopul Argeșului și Mureșului, ÎPS Calinic, este primul înalt ierarh ortodox care ia măsuri concrete în legătură cu tehnica botezului.

Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii”, a precizat el. Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic pentru adevărul.ro. 

Concret, preoții sunt nou hirotoniți și de curând numiți vor solicita sprijinul unui preot cu experiență clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin, preot care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez. Astfel, preotul cu mai multă experiență va fi cel care va introduce copilul în apa sfințită din cristelniță. Niciun botez de bebeluș nu va putea să fie oficiat fără asistența unui preot care are experiență clericală.

Înainte de fiecare botez, preotul oficiant va fi cel care va solicita familiei bebelușului mai multe informații despre starea de sănătate a pruncului, dacă acesta este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilități care i-ar putea pune viața în pericol în timpul afundării în cristelniță. În cazul în care vor exista astfel de mențiuni, preotul va scrie în registrul botezaților acest lucru, la capitolul mențiuni.

 

Copiii agitați sau care plâng nu vor mai fi scufundați

Conform prevederilor canonice şi celorlalte prevederi bisericeşti, taina botezului se săvârşeşte prin întreita afundare în apa sfinţită. Însă, pot exista și excepții de la regula tradițională,în cazurile în care pruncul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin „pogorământ”, după cum precizează arhiepiscopul Calinic, iar „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Arhiepiscopul Calinic a precizat că motivul pentru care a luat aceste măsuri este logica.

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este şi primul înalt oficial din Biserica Ortodoxă Română care a spus că ritualul botezului ar trebui să fie analizat pe viitor pentru a fi evitate tragedii similare.

Înrebat dacă ar trebui să fie interzisă scufundarea bebelușilor la botez, , ÎPS Calinic a declarat: „Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”.

Mai mult, ÎPS Calinic a spus ferm că în unele icoane cu botezul Domnului Iisus Hristos, săvârșit în cursul Iordanului, este folosită rânduiala turnării apei peste Creștetul lui Iisus, cu ajutorul palmelor făcute căuș, sau folosindu-se cupele de lemn, ceramică sau metal preţios. „În alte icoane, Iisus stă în apă până spre gât, iar cu Capul aplecat, primeşte botezul prin turnarea apei peste creştetul Capului”, a mai precizat arhiepiscopul Calinic.

Îps Calinic, arhiepiscopul Argeșului și al Muscelului  este cel care a oficiat, în urmă cu câteva săptămâni, pe 23 ianuarie, un botez important, cel al fetiței lui Nicolae al României. La acel botez, ÎPS Calinic a fost cel care a băgat bebelușul doar cu piciorușele în apă și pe care l-a udat puțin pe cap.

Decizia de schimbare a ritualului botezului vine după ce  un bebeluș de șase săptămâni a ajuns în stare critcă la Spitalul Județean Suceava, imediat după slujba de botez oficiată de preotul bisericii „Sf. Constantin şi Elena”, din Suceava. Bebelușul a murit la scurt timp, iar oilițiștii au deschis un dosar penal pentru omor din culpă.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: