Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman, el fiind răspunzător de peste 500 de funcții ale organismului. Atunci când acesta este bolnav, întregul organism este afectat, iar bolile ficatului sunt unele severe. Dacă nu sunt depistate și tratate la timp, ele pot să producă decesul persoanei afectate. Iată cum poți ști dacă suferi de ficat gras!
Semnele ficatului gras
Boala ficatului gras presupune faptul că prea multă grăsime este stocată în ficat. Ea poate fi de două feluri: ficat gras non-alcoolic și ficat gras alcoolic, provocat de consumul excesiv de alcool. Ambele pot expune persoana afectată la risc de ciroză sau cicatrici hepatice. Conform experților, boala ficatului gras poate duce la dezvoltarea steatohepatitei non-alcoolice, care este o formă agresivă a bolii și care prezintă șanse ridicate de apariție a cicatricilor hepatice.
Potrivit Clinicii Mayo, confuzia, somnolența și vorbirea incoerentă, cunoscută și sub numele de encefalopatie hepatică, sunt simptome ale cirozei. Alături de acestea, pacienții afectați prezintă acumulare de lichid în abdomen sau umflarea venelor din esofag. Pe suprafața pielii celor afectați pot fi depistate vase de sânge sparte, iar pielea lor capătă o nuanță galbenă.
Mai mult, dacă gingiile tale sângerează atunci când te speli pe dinti este un semn clar că poți suferi de ciroza, spun cei de la NHS.
Există anumiți factori care favorizează apariția ficatului gras: obezitatea, diabetul de tip 2, o tiroida subactivă, rezistența la insulină, tensiunea arterială crescută, vârsta de peste 50 de ani, sindromul metabolic, fumatul.
Mierea de dovleac regenerează celulele hepatice
Conform Lidiei Fecioru, există un anumit tip de miere care poate contribui la regenerarea celulelor hepatice: mierea de dovleac. „Această miere de dovleac este bună pentru cei care au avut hepatită şi încă au virusul activ. Totodată, mierea de dovleac este bună şi pentru cei care au probleme cu fierea. Chiar şi pentru cei care au avut transfuzii. Mierea de dovleac se obţine în felul următor: se curăţă bine, bine dovleacul şi se umple cu zahăr. Se lasă într-un vas mare, până când se înmoaie coaja. Coaja dovleacului trebuie să devină moale, moale. Nu se mestecă în dovleac, ci se răstoarnă când coaja e gata. E aur pentru ficat. Se poate lua cu lingura din interior cât vrem. Nu există o doză anume”, a declarat aceasta, în platoul unei emisiuni televizate de la Antena 3.