Redactia.ro
Home » Stil de viață » Principalii factori ce conduc la deteriorarea betonului

Principalii factori ce conduc la deteriorarea betonului

In prezent, betonul simplu si cel armat sunt cele mai utilizate si sigure materiale folosite in industria constructiilor. Firmele producatoare de beton garanteaza o durata lunga de viata a produselor, insa trebuie respectate cu strictete anumite conditii. Cu toate acestea, factorii externi precum substantele chimice din aer, gheata sau ploaia, atunci cand iau contact cu un beton de o calitate slaba ce este deja deteriorata in anumite parti, pot avea efecte negative in privinta integritatii betonului. Insa nu trebuie sa iti faci griji, exista anumite tehici de reparatii.

Factori ce conduc la deteriorarea betonului

Betonul reprezinta un material compozit care are continut majoritar de apa, ciment si agregat.  Caracteristicile sale se afla in stransa legatura cu elementele utilizate, dar si cu alti factori tehnici. Utilitatea acestui material deriva din posibilitatea de a fi transformat in aproximativ orice tip de forma si din faptul ca nu afecteaza otelul armat.

Datorita acestui lucru, el devine si mai folositor. Efectul anticoroziv asupra otelului armat reprezinta un beneficiu ca urmare a nivelului ridicat de alcalinitate a betonului, care ulterior realizeaza un strat de protectie. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, betonul este intr-un continuu proces de intarire, iar aici este inclusa si carbonatarea: structura incepe sa devina predispusa coroziunii din cauza factorilor chimici sau fizici.

Coroziunea fizica

Coroziunea fizica a betonului apare ca urmare a inghetului ce isi face aparitia pe betonul ud. De asemenea, o alta cauza poate fi abraziunea, efectul inlocuirii sarcinilor preluate sau de suprasarcini si deteriorarea mecanica.

Coroziunea chimica

Coroziunea chimica a betonului are ca principali factori efectele substantelor gazoase si lichide care il sgmenteaza si ii degradeaza elementele. Spre exemplu, dioxidul de carbon aflat in aer, atunci cand ia contact cu umezeala produce carbonatarea betonului.

Fazele deteriorarii betonului

De obicei, degradarea betonului avanseaza destul de incet. In prima faza care poate fi destul de lunga, desi betonul poate fi deteriorat, pe suprafata acestuia nu se regasesc semne vizibile. Cu toate acestea, procesul de carbonatare este prezent, insa semnele sunt vizibile atunci cand adancimea neutralizarii atinge otelul armat si doboara stratul protector. Odata cu inceperea procesuloui de degradare, partea superioara a betonului se desprinde de armatura si evidentiaza structura otelului armat. Ulterior, procesul de carbonatare avanseaza rapid si toata structura este profund afectata.

Cum identifici semnele detetriorarii?

Majoritatea constructiilor realizate din beton trebuie verificate si intretinute constant. In momentul in care observi primele semne ale degradarii, este necesar sa le acorzi un diagnostic. Practic, aceasta etapa presupune analiza documentatiei proiectului, evaluarea efectelor in privinta mediului, factorii examinarii constructiei propriu-zise, temperatura si factorii de umiditate. In functie de rezultatele examinarii, iti poti da seama cu usurinta unde sunt localizate punctele care manifesta cea mai intensa carbonatare. Dupa aceea, urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este sa realizezi o verificare a armaturii in punctele in care otelul este vizibil. Toate aceste etape contribuie la identificarea precisa a nivelului de coroziune, dar si la estimarea duratei de viata a structurii.

La final, poti decide daca betonul merita reparat sau daca trebuie sa apelezi la servicii de demolari controlate.

Taierebeton este firma ce se ocupa cu efectuarea demolarilor controlate din mai multe categorii de constructii. Toate lucrarile efectuate sunt realizate doar prin intermediul unor tehnici de ultima generatie si cu ajutorul celor mai buni specialisti in domeniu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini