Redactia.ro
Home » Stil de viață » Profesiile noi care au apărut în România în 2023. Joburi la care nici nu te-ai fi gândit

Profesiile noi care au apărut în România în 2023. Joburi la care nici nu te-ai fi gândit

Care este cel mai bine plătit loc de muncă pentru cu cei cu 8 sau 10 clase în România? La asta nu te-ai fi gândit

Profesiile noi care au apărut în România în 2023. Joburi la care nici nu te-ai fi gândit. Iată detaliile!

Profesiile noi care au apărut în România în 2023

În anul 2023, piața muncii din România a suferit unele modificări semnificative, iar Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a fost actualizată prin introducerea a 13 noi ocupații. Acestea includ profesii neobișnuite, cum ar fi numerologul sau consilierul de cuplu, dar și profesii tehnice, cum ar fi tehnicianul pentru turbine eoliene sau tehnicianul pentru imprimarea 3D. Iată lista!

  • „broker de servicii pentru afaceri;
  • evaluator accesibilitate;
  • inginer de securitate sisteme înglobate;
  • inginer în domeniul securității TIC;
  • instructor dresaj câini ghizi;
  • lucrător hotelier;
  • manager clienți strategici;
  • tehnician imprimare 3D;
  • tehnician inspecții și reparații pale de turbine eoliene;
  • tehnician instalare turbine eoliene;
  • tehnician mentenanță turbine eoliene”, potrivit Impact.

Aptitudinile tehnice sunt din ce în ce mai importante

Este important să observăm că noile profesii introduse pe piața muncii românești, reflectă o schimbare de direcție, în care aptitudinile tehnice sunt din ce în ce mai importante, iar industria de tehnologie și de afaceri devine din ce în ce mai relevantă. Acestea sunt semnale clare ale schimbării din ce în ce mai rapide a mediului de afaceri, în care se adaptează la noile cerințe ale pieței muncii.

Una dintre noile profesii introduse este cea de evaluator accesibilitate, o ocupație care reflectă creșterea interesului pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și a nevoii de a face spațiile publice mai accesibile. De asemenea, profesia de tehnician pentru turbine eoliene reflectă accentul tot mai mare pus pe energia regenerabilă și pe nevoia de a dezvolta surse de energie sustenabilă.

În ceea ce privește profesia de manager de clienți strategici, aceasta reflectă necesitatea de a avea angajați capabili să gestioneze și să mențină relații solide cu clienții importanți. În același timp, tehnicianul pentru imprimarea 3D reflectă evoluția tehnologiei și nevoia de a avea oameni capabili să lucreze cu această tehnologie din ce în ce mai utilizată.

În general, noile profesii introduse reflectă o schimbare a priorităților și a necesităților pieței muncii. Se observă o creștere a cererii pentru specialiști tehnici și pentru cei cu abilități digitale, dar și pentru ocupații care reflectă nevoile și drepturile diverselor grupuri de persoane din societate.

În final, schimbările din piața muncii din România din 2023 reflectă o tendință globală de a se adapta la noile realități și la evoluția rapidă a tehnologiei. Este important ca cei care caută un loc de muncă să se adapteze la aceste schimbări și să își dezvolte abilitățile și competențele necesare pentru a fi competitivi pe piața muncii în continuă schimbare.

Profesiile care au dispărut în România, în 2023

Pe lângă aceste noi profesii, alte ocupații au fost eliminate, inclusiv expertul evaluator de proprietăți imobiliare sau jurisconsultul. Din zona confecțiilor, mai multe meserii au fost, de asemenea, eliminate, inclusiv lucrătorul în bataje și operatorul de mașini puitoare.

Aceste schimbări au fost efectuate în urma solicitărilor venite de la angajatorii din sectorul public și privat, care au cerut o actualizare a COR-ului pentru a reflecta noile cerințe ale pieței muncii.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: