Redactia.ro
Home » Știri » Profesorii ies din sistem, de teama coronavirusului. Noul an școlar va fi un dezastru!

Profesorii ies din sistem, de teama coronavirusului. Noul an școlar va fi un dezastru!

profesorii

Sute de profesori au decis să se pensioneze anticipat de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus. Pandemia a creat astfel un moment fără precedent pentru sistemul de învățământ din România.

Cum mulţi dascăli au ajuns la vârsta pensionării, ei au cerut să se retragă din activitate, mai ales dacă suferă de boli cronice.

„Au ieșit foarte mulți colegi, mai ales cei de peste 60 de ani cu vârsta de pensionare în prelungire și datorită unor afecțiuni pe care le-au, au decis să iasă anticipat la pensie sau chiar la limita de vârstă. Ceilalți se tem în continuare de acest virus.”, a declarat Ionescu Constantin, un reprezentant al sindicatelor din educație.

Mii de profesori sunt aproape de pensie

Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, susţine că în prezent în sistemul educaţional sunt 14.000 de cadre didactice care au vârsta de peste 60 de ani.

„Chiar dacă nu au vârsta-limită, mare parte dintre aceştia vor să se pensioneze anticipat chiar cu riscul de a încasa o indemnizaţie mai mică. Respectivele cadre didactice fac acest lucru pentru că autorităţile nu au făcut demesurile necesare pentru a convinge că şcoala va fi un loc sigur în această pandemie. Avem o fractură clară între ce cere Ministerul Sănătăţii, ce face Ministerul Educaţiei şi care este realitatea din unităţile de învăţământ”, spune sindicalistul, potrivit Adevarul.

Profesorii vor putea face cursuri online

Profesorii care nu au încă vârsta de pensionare și vor rămâne în sistem, vor putea preda doar de acasă până când lucrurile vor reveni la normal. Situația s-ar putea să nu le permită însă acest lucru.

Deși mai sunt doar două zile înainte de începerea școlii, Guvernul nu a oferit elevilor tabletele promise, iar mulți nu au acces la internet. Așadar, în localităţile în care elevii vor învăţa exlusiv online vor fi probleme mari. În plus, mulţi dascăli şi-au luat concedii medicale.

Ce școli din România rămân închise luni

În peste 6.000 de şcoli, elevii vor merge luni la cursuri. Însă în alte 2.000 de unităţi de învăţământ, copiii vor învăţa alternativ, jumătate acasă şi jumătate la şcoală, iar 101 școli vor fi închise. Deciziile au fost luate de comitetele pentru situaţii speciale de urgenţă din fiecare judeţ. În Bucureşti, 595 de unităţi de învăţământ vor funcţiona pe scenariul galben, iar 5 pe cel roşu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: