Redactia.ro
Home » Știri » Programările pentru etapa a doua de vaccinare pot fi făcute de vineri, de la ora 15.00. Cine se poate vaccina și cum se face programarea

Programările pentru etapa a doua de vaccinare pot fi făcute de vineri, de la ora 15.00. Cine se poate vaccina și cum se face programarea

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15.00. Medicul a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva noului coronavirus. 

Cine se poate vaccina și cum se face programarea

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15.00. Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele care au boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.

Programările pentru etapa a doua a vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Valeriu Ghoerghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare le recomandă însă celor care au boli cronice să se programeze prin intermediul medicului de familie.

Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.

Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

1.750 de centre de vaccinare  ar trebui să fie pregătite pentru această fază a campaniei de vaccinare. Din data de 15 ianuarie, autoritățile au dat asigurări că cel puțin jumătate dintre aceste centre vor fi operaționalizate. Mai mult, la nivelul întregii țări există 43 de caravane mobile care se pot deplasa pentru vaccinare. În cadrul centrelor medico-sociale echipele mobile se vor deplasa pentru a vaccina personalul și persoanele pe care le au în îngrijire.

Valeriu Gheorghiță a mai precizta că cele 1.766 de puncte de vaccinare vor putea asigura imunizarea a peste 100.000 de persoane în fiecare zi, dar totul depinde de stocurile de vaccinuri.

Ce persoane vor fi vaccinate în etapa a doua de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a precizat ce persoane pot fi vaccinate în etapa a doua a campaniei:

  • beneficiarii din centrele sociale
  • persoanele care au peste 65 de ani
  • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
  • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

,,Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”,  a spus Valriu Gheorghiță, care a aspecificat și că această listă a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua acampaniei de vaccinare face parte și personalul din mass-media, în special ,,cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Potrivit medicului, lista e construită în urmă consultărilor cu comisiile de specialitate din MS și Colegiul Medicilor.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: