Redactia.ro
Home » Homepage » Programul Prima Casă se schimbă din nou. În ce condiții se vor mai putea lua credite

Programul Prima Casă se schimbă din nou. În ce condiții se vor mai putea lua credite

Prima Casă

Schimbare uriașă la programul Prima Casă. În cadrul ședinței de miercuri, premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor Publice Florin Cîţu au stabilit reguli noi de funcționare.

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu este de părere că programul trebuie modernizat şi adus la condiţiile standard de astăzi. Decizia de modificare a programului a venit în contextul în care Ludovic Orban a solicitat mai multe clarificări asupra proiectului guvernamental, pe fondul reducerii cotei TVA. Premierul susține că este nevoie de un plafon care să țină cont de evoluția prețurilor de pe piața imobiliară.

„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă, după adoptarea legii. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă.

Vă rog, în reglementare, să ţineţi cont şi de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi”, a spus Ludovic Orban în ședința de Guvern, potrivit digi24.ro.

„Prima Casă” s-a transformat în „O familie, o casă”

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la începutul lunii aprilie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima Casă”, precum şi pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acestuia. Prin această lege, programului i se atribuie un caracter social, devenind „O familie, o casă”.

Cel care a propus schimbarea programului Prima Casă a fost fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici. S-a dorit astfel reducerea cu un punct procentual dobânda creditului garantat familiilor cu doi ori mai mulți copii. Potrivit modificărilor, programul are de acum un prag de venit.

La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei. În cazul familiilor cu doi ori mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu trebuie să depășească valoarea de 7.000 de lei.

Loading...