Redactia.ro
Home » Știri » Proiect de Ordonanță de urgență care prevede reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare. Cine sunt persoanele vizate

Proiect de Ordonanță de urgență care prevede reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare. Cine sunt persoanele vizate

Varsta de pensionare

În ședința de Guvern de miercuri, 1 iulie va fi discut proiectul de Ordonanță de urgență care prevede reducerea vârstei de pensioare pentru angajații care lucrează cu muniții și explozibili.

Proiect de Ordonanță de urgență care prevede reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare

Conform proiectului de Ordonanță de urgență, angajații care lucrează la explozibili sau cu muniție ar putea să iasă mai repede la pensie.

Potrivit Digi24, astăzi va avea loc o ședință de Guvern, iar subiectul principal va fi proiectul OUG care prevede reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare

„Activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare” sunt cele vizate de proiect.

Ce beneficiu au angajații care lucrează în domeniul explozibilului

Angajații în domeniul armamentului ar putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

Așadar, „persoanele care au lucrat în activitățăile dintre cele prevăzute în art. 30 alin (1) lit. g), beneficiează de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități„, se arată în proiect.

Unul dintre motivele pentru care Guvernul ia aceste măsuri se numără faptul că aceste activități se desfășoară în domeniul riscului de nivel maxim, valorile biologice și biotoxicologice se află în limite maxime admise.

Mai mult, angajați din domeniul armamentului sunt expuși la pulberi silicogene ceea ce provoacă afecțiuni respiratorii.

Etichete: