Redactia.ro
Home » Știri » Propunerea medicului Virgil Musta pentru începerea școlii: „Responsabilităţile şi sarcinile trebuie împărţite”

Propunerea medicului Virgil Musta pentru începerea școlii: „Responsabilităţile şi sarcinile trebuie împărţite”

Virgil Musta

Medicul Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara propune un contract între toate părțile implicate în deschiderea școlilor. Cei trei actori implicați sunt şcoala, părinţii şi profesorii. Specialistul în boli infecțioase, supranumit eroul în alb, susţine că responsabilităţile şi sarcinile ar trebui să fie împărţite.

„Trebuie să facem un fel de contract ca responsabilitatea și sarcinile să fie împărțite între școală, părinți și profesori. Fiecare are anumite responsabilități – la școală trebuie să se asigure condițiile ca școala să nu devină un focar de infecție.

Să existe posibilitatea ca elevii să stea mai distanțați, posibilitatea ca orele să aibă loc online și la școală, suprafețele să fie dezinfectate de 2-3 ori pe zi, să aibă apă curentă, săpun, să asigure igiena tegumentelor (pielii) copiilor.

Școala trebuie să educe copilul cum să prevină apariția Covid și să facă și educație sanitară legată de sănătate”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru Tion.

Medicul-erou Virgil Musta este de părere că școala nu este responsabilă de apariția focarelor în ceea ce privește copiii care vin contaminați, și că trebuie să existe acest „filtru” acasă… înainte de plecarea la școală. În schimb, școala trebuie să asigure condiții de igienă pentru a nu deveni un focar prin lipsa acestor condiții.

Cele trei scenarii pentru începerea școlii

Ministerul Sănătăţii a publicat lista incidenţei cazurilor de COVID pentru fiecare localitate din România. Pe baza acesteia se va stabili care scenariu dintre cele trei va funcţiona în şcoli.

În scenariul 1 – scenariul verde – toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2 – scenariul galben – prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

În scenariul 3 – scenariul roșu – toți elevii vor face cursuri online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini