Redactia.ro
Home » Știri » Propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de comisar european

Propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de comisar european

Viorica Dăncilă

Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european. Premierul demis Viorica Dăncilă urmează să trimită, marți, scrisoarea către Bruxelles.

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a confirmat marți, pentru Agerpres, că a fost propus comisar european. „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experienţa de care se bucură, a fost europarlamentar, a fost ministru pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experienţa pe care o are pentru funcţia de comisar european”, a explicat Viorica Dăncilă.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repedeposibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

„Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens”, a afirmat Andreeva, citată de site-ul Politico Europe, potrivit digi24.ro.

Guvernul Orban începe testul în Parlament: prima zi de audieri

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

Guvernul Viorica Dăncilă l-a desemnat pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE, însă această propunere nu a fost încă acceptată în mod formal, au notat jurnaliștii de la Politico.

Victor Negrescu a fost ministrul Afacerilor Europene impus de Liviu Dragnea și trimis de acesta să negocieze cu Comisia Europeană o poziție mai blândă după ce PSD a dat atacul la legile justiției și la instituțiile din domeniu.

Iohannis: Guvernul demis nu are nicio legitimitate pentru a face o astfel de propunere

Președintele Klaus Iohannis a reacționat, marți, după ce Viorica Dăncilă a anunțat că noua propunere de comisar european din partea României este Victor Negrescu.

„Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european. Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României”, a transmis Iohannis, într-un comunicat de presă, potrivit ziare.com.

Șeful statului o avertizează pe Dăncilă să nu trimită această propunere către Bruxelles. „O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”.

„Este esențial ca un nou Cabinet să obțină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil și profesionist din partea României în Comisia Europeană.

Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze și mai mult credibilității țării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă”, a încheiat Klaus Iohannis.

Reacția acidă a premierului demis Viorica Dăncilă

Premierul demis Viorica Dăncilă și-a apărat, marți după-amiază, decizia de a-l nominaliza pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României, după criticile președintelui Klaus Iohannis.

„Am văzut ieșirea furibundă a Președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării.

Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României.

Așadar, fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc și corect pe care țara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene și fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârșit, cu o vastă experiență de lucru în instituțiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României.”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: