Redactia.ro
Home » Știri » PSD forțează în Parlament funcționarea piețelor agroalimentare în spații închise

PSD forțează în Parlament funcționarea piețelor agroalimentare în spații închise

PSD a decis în Parlament ca piețele agroalimentare să funcționeze și în spațiile închise.  Deputații PNL au votat în comisie propunerea PSD, în timp ce la votul din plen s-au abținut. 

 

PSD modifică propunerile luate de Guvern

 

Deputații au votat modificarea unui act normativ prin care se stabilește ca pe perioada stării de alertă piețele să funcționeze și în spații închise. Această modificare contravine hotărârii Guvernului condus de premierul Ludovic Orban.

PSD modifică măsurile luate de către Guvern în contextul pandemiei, în plină campanie electorală.  Și liberalii au votat propunerea în comisia de specialitate, dar în plen s-au abținut. Modificarea propusă de PSD vine ca urmare a restricțiilor impuse de autorități în contextul creșterii numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, printre care este menționată și închiderea piețelor.

Au fost înregistrate 173 de voturi pentru, un vot împotrivă și 93 de abțineri din partea deputaților PNL și USR.

Camera Deputaților este for decizional. Camera Deputaților a adoptat, astfel, un proiect pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturi, dar și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Proiectul a fost adoptat astfel:

”Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, arată  amendamentul inițiat de Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir.

Însă, prevederile adoptate de Camera Deputaților nu vor putae fi aplicate de curând. Procesul de adoptare este conceput astfel: proiectul de lege merge la promulgare la pre;edintele Klaus Iohannis, dar poate fi contestat la Curtea Constituțională de către PNL, Guvern sau chiar de președinte. Mai mult, proiectul d elege poate fi trimis de președinte înapoi către Parlament pentru a fi reexaminat.

 

Cum au reacționat parlamentarii

Deputatul PSD, Daniel Suciu, a spus la dezbaterile generale că, prin amendamentul referitor la piețe, PSD corectează măsura pe care a luat-o guvernul PNL în contextul pandemiei, cu privire la desfășurarea activității piețelor în spațiile închise.

,,Guvernul PNL vine şi spune că închide pieţele, iar parlamentarii PNL astăzi au votat în comisie împotriva acestei decizii. Cred că este cel mai bun lucru pe care puteaţi să-l faceţi, pentru că o asemenea măsură este aberantă, o prostie şi pieţele pentru producătorii români trebuie să fie deschise, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă şi prevenţie”, a spus Suciu,conform Agerpres.

 

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a susținut în cadrul dezbaterilor că PSD nu dorește sănătatea românilor, ci își propune strângerea de cât mai multe voturi la alegerile parlamentare.

Pieţele sunt închise unde sunt primari PSD. Foarte mulţi primari ai PSD, la comandă politică, au ţinut pieţele închise, deşi deasupra aveau doar un acoperiş. PSD politizează orice. (…) PSD nou este PSD vechi, acela căruia nu i-a păsat niciodată de români, mimează o anumită grijă faţă de românii de rând. (…) Este un joc politic de campanie ieftin, pesediştii speră să obţină voturi ieftin. Ce faceţi este bătaie de joc la adresa producătorului român. Pe cei de la PSD nu-i interesează sănătatea dumneavoastră, ci voturi”, a declarat Florin Roman.

Și liderul deputaților USR Cătălin Drulă a susținutcă USR este împotriva închiderii piețelor, dar amendamentul este neconstituțional. Petru Moilă, deputat PMP, a spus că toate activitățile economice ar trebui să fie tratae în același fel.

Protestul comercianților din piețe

Comercianții din piețe au protestat recent cu privire la măsura închiderii piețelor din spațiile închise.

CNSU a decis în 6 noiembrie, prin Hotărârea nr.52, instituirea unor măsuri pentru prevenirea și limitarea rspândirii infecției cu SARS-COV-2. Ulterior, acestea au fost aprobate de Guvern.  Una dintre aceste măsuri prevedea și suspendarea activităților din piețele agroalimentare în spații închise.

Premierul Orban a susținut că suspendarea temporară a funcționării piețelor din spațiile închise a fost decisă după ce specialiștii au constatat că în astfel de spații nu sunt respectate măsurile sanitare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: