Redactia.ro
Home » Știri » Raed Arafat a simțit din plin explozia de la Crevedia. Ce mărturisire șocantă a făcut șeful DSU: ”Parcă a venit cineva cu un fier de călcat şi mi l-a pus pe spate”

Raed Arafat a simțit din plin explozia de la Crevedia. Ce mărturisire șocantă a făcut șeful DSU: ”Parcă a venit cineva cu un fier de călcat şi mi l-a pus pe spate”

Cea de-a doua explozie care a avut loc la Crevedia a ridicat numeroase întrebări și îngrijorări legate de intervenția promptă și eficientă a echipei de pompieri și a forțelor de ordine. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a fost prezent la fața locului pentru a coordona acțiunile de răspuns și a oferit o analiză detaliată a modului în care s-a desfășurat intervenția și de ce atât de mulți pompieri au fost răniți de suflul exploziilor.

Întrebat despre decizia pompierilor de a se apropia atât de mult de foc în momentul exploziei, Raed Arafat a explicat că atunci când a ajuns la fața locului, intervenția era deja în desfășurare, iar pompierii și ofițerii stabileau modul lor de lucru. Cu toate acestea, a observat că mulți civili încălcau perimetrul stabilit și se apropiau de zonă pentru a ajunge la casele lor. Astfel, Arafat a subliniat că a ordonat jandarmilor să evacueze imediat toți civilii din zonă pentru a asigura siguranța acestora.

Șeful DSU, la un pas de a fi prins în explozie

Raed Arafat a împărtășit și propriile sale trăiri din momentul exploziei. El a menționat că, deși se afla la o distanță mai mare, a simțit căldura și impactul exploziei. Imaginea unei mingi de foc l-a marcat, iar descrierea sa vividă sugerează amploarea și puterea exploziei.

„Mingea asta de foc care a fost a fost foarte mare, ea a atins un perimetru destul de mare și a atins oameni care erau și la distanță, nu erau neapărat foarte aproape. Am văzut ce a însemnat mingea asta, eu eram la o distanță mai mare și am simțit-o. Am simțit căldură pe spatele meu, parcă cineva a venit cu un fier de călcat și mi l-a pus pe spate”, a explicat șeful DSU.

După eveniment, Arafat a luat măsuri pentru a analiza cu atenție modul în care s-a desfășurat intervenția. El a chemat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a cerut ca toți cei implicați în intervenție să discute detaliile acțiunilor lor. Această discuție este menită să dezvăluie aspectele care au funcționat bine și cele care necesită îmbunătățiri.

Raed Arafat a subliniat că aceste discuții de analiză a intervenției nu sunt despre acuzare, ci despre învățare și îmbunătățire. Acesta este un mod obișnuit de a aborda intervențiile de amploare, pentru a asigura că fiecare pas și decizie au fost luate în considerație și că se pot trage învățăminte din experiența respectivă.

Ce măsuri cere Raed Arafat

Arafat a vorbit și despre necesitatea unor măsuri de reglementare mai stricte în ceea ce privește siguranța în astfel de situații. El a menționat că, similar cu regulile existente pentru discoteci și alte locații, ar putea fi implementate sancțiuni mai dure și măsuri mai stringente pentru a opri astfel de acțiuni periculoase. Acest lucru ar putea include închiderea cu sigilii a stațiilor care depășesc limita de capacitate admisă și impunerea unor amenzi mai mari.

Șeful DSU a subliniat că abordarea corectă este să se încurajeze discuția și analiza detaliată a intervenției pentru a asigura siguranța și eficiența în cazul unor evenimente similare în viitor. Aceste eforturi de învățare și îmbunătățire sunt esențiale pentru protejarea vieților și a proprietății și pentru a asigura că fiecare decizie este luată în cunoștință de cauză și în interesul maxim al siguranței publice.

„Două aspecte aici. Eu când am ajuns acolo am insistat rapid pe ele pentru că intervenția deja era în curs, erau pompierii, erau ofițeri, pompieri care au stabilit modul lor de lucru. Primul lucru care l-am observat, chiar dacă era stabilit un perimetru, foarte mulți civili încălcau regula și treceau pe lângă jandarmi și intrau acolo să meargă în casele lor. Prima chestie a fost că am început să insist și am vorbit cu jandarmii să îi scoată pe toți de acolo. Am zis să nu intre nimeni, nici măcar polițiștii neechipați, să nu mai intre în zonă. Deci asta a fost exact indicația care am dat-o”, a explicat Raed Arafat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: