Redactia.ro
Home » Știri » Raed Arafat, după cutremurul din Arad cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic”

Raed Arafat, după cutremurul din Arad cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic”

Raed Arafat, după cutremurul din Arad cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic”
Raed Arafat, după cutremurul din Arad: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”

Raed Arafat, după cutremurul din Arad: „Cu speriatul nu rezolvăm nimic”

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a zguduit județul Arad marți seara, provocând daune semnificative la numeroase clădiri publice și locuințe din zonă. Epicentrul seismului a fost localizat între localitățile Lipova și municipiul Arad, iar efectele sale au fost resimțite în întreaga regiune. În urma cutremurului, peste 18 școli, câteva biserici și trei clădiri ale Spitalului Județean au suferit avarii considerabile.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a subliniat că autoritățile nu s-au așteptat la activitatea seismică intensă din ultima perioadă în județul Arad. În cadrul unei vizite în Arad, cu ocazia celebrării a 15 ani de la înființarea SMURD în județ, Arafat a evidențiat importanța informării cetățenilor cu privire la cutremure și necesitatea evaluării clădirilor înalte risc seismic.

„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a spus şeful DSU, potrivit RTV.

Raed Arafat a subliniat că județul Arad dispune de echipamente de căutare și salvare, precum și personal instruit pentru a face față situațiilor de urgență generate de cutremure. De asemenea, șeful DSU a menționat că în cazul unui cutremur major, nu doar regiunea respectivă intervine, ci întreaga țară se mobilizează pentru a oferi sprijin. Departamentul pentru Situații de Urgență are în dotare 90 de echipamente complete de căutare și salvare urbană, fiecare putând deservi o echipă și un loc de căutare-salvare:

„În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (…) Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state”, a declarat Raed Arafat, conform sursei citate.

Șeful DSU a mai subliniat că în ultimii ani s-a făcut o pregătire serioasă în România, iar nivelul de pregătire a crescut semnificativ. Pompierii desfășoară în mod constant exerciții și antrenamente pentru a fi pregătiți să intervină în caz de urgență.

„În România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios.”

Cutremurul din județul Arad a adus în atenție importanța pregătirii și informării cetățenilor cu privire la riscul seismic. Prin intermediul aplicației DSU și platformei www.fiipregatit.ro, oamenii pot obține informații și indicații practice pentru a-și pregăti locuințele și familiile în fața unui eveniment seismic. De asemenea, evaluarea clădirilor cu risc seismic reprezintă o etapă crucială în asigurarea securității populației și în reducerea daunelor produse de cutremure.

Raed Arafat: „Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”.

Acesta a mai declarat în trecut că România se poate confrunta cu astfel de cutreme oricând:

„Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul de 5,4 (…) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru”, a afirmat Arafat, cu alt prilej, conform aceleași surse.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: