Redactia.ro
Home » Știri » Raluca Turcan, promisiune pentru artiști. ”Trebuie să se încurajeze performanța artistică”

Raluca Turcan, promisiune pentru artiști. ”Trebuie să se încurajeze performanța artistică”

Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, a răspuns artiștilor care cer sprijin de la stat. Vicepremierul le-a promis artiștilor bani, după o schemă de ajutor care va fi bine construită.

 

”Trebuie să se încurajeze performanța artistică”

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat marți, 24 noiembrie, după întâlniri cu reprezentanți ai sectorului cultural și după scrisoarea deschisă a 95 de artiști prin care cereau să fie luați în considerare de stat, că actul normativ  nu va fi pus în dezbatere publică. Banii vor fi împărțiți echitabil, astfel încât să fie salvate zonele aflate în dificultate, după cum a precizat vicepremierul.

„Artiştii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conştienţi de faptul că cei care activează în acest domeniu au nevoi şi aşteptări diferite. Vorbim de artişti, actori, interpreţi, personalul angajat în aparatul tehnic şi întreg ecosistemul cultural. În acest moment actul normativ nu este în dezbatere publică, însă vom continua seria de întâlniri cu cât mai mulţi reprezentanţi ai sectorului cultural, astfel încât să putem creiona o schemă de ajutor de stat eficace şi care să respecte toate normele naţionale şi europene. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate, dar să încurajeze şi performanţa artistică”, a declarat Raluca Turcan, în cadrul întâlnirii, potrivit news.ro.

Reprezentanții Guvernului au precizat după discuțiile care au avut loc, ieri, la Palatul Victoria, că „actul normativ pentru aprobarea schemei de ajutor de stat va fi discutat cu potențialii beneficiari pentru a putea fi îmbunătățit”.

Mai mult, reprezentanții au subliniat faptul că este importantă stabilirea numărului total de beneficiari eligibili, pentru ca schema de ajutor propusă de stat să fie una benefică. Reprezentanții Guvernului au subliniat faptul că a fost prelungit și termenul  de înscriere a actanților culturali vizați în Registrul Sectorului Cultural.

Toţi operatorii culturali vor fi invitaţi să transmită puncte de vedere, astfel încât să se poată identifica cele mai bune soluţii pentru utilizarea eficientă a fondurilor în sprijinul întregului sector şi pentru diminuarea efectelor pandemiei”, au mai transmis reprezentanții Guvernului.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, Raluca Turcan a propus ca echipele Guvernului și ale Ministerului Culturii să aibă întâlniri zilnice cu toți reprezentanții artiștilor, lucrătorilor culturali, ai companiilor care se ocupă de tehnică, ONG-urilor și organizatorilor de evenimente. Astfel, în urma discuțiilor, va fi pusă o schemă de ajutor de stat care să fie echitabilă pentru tot sectorul cultural.

 

Artiștii cer ajutor de la stat

Artiștii au cerut prin scrisoarea deschisă adresată autorităților să fie incluși direct în schema de ajutor, fără intermediari. Mai mulți semnatari ai scrisorii au cerut în cadrul întâlnirii cuvicepremierul Raluca Turcan un procent mai mare dincele 100 de milioane de euro, alocate de Guvern. Astfel, în urma discuțiilor, artiștii ar urma să beneficieze de un sfert din sumă.

Banii sunt pentru ce care practică diferite evenimente culturale, de la spectacole și concerte, până la librării și edituri.

Artiștii au criticat schema de ajutor propusă de stat.  “Am auzit şi voci care spun, du-te şi munceşte, eu aş vrea să muncesc, dar meseria mea ea fost printre primele blocate. Eu pot să-mi iau chitara şi să mă duc în stradă şi să cânt şi să câştig nişte bani, dar cei care lucrează pentru mine şi pentru alţi artişti care urcă pe scena nu au cum să facă lucrul acesta”, a declarat Cornel Ilie, solistul trupei Vunk.

Nici Connect-R nu a ezitat să își spună părerea cu privire la acest subiect. Zice că din ajutorul ăsta au omis fix piesă importantă, artistul. Şi că lumea are impresia că artiştii câştiga foarte mulţi bani, dar nu e aşa. Au o groază de chestii de plătiţi şi nimeni nu are avion personal”a declarat cântărețul.

 

Doar activitățile fiscalizate vor beneficia de ajutor

 

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că doar artiștii care au activități fiscalizate vor putea beneficia de ajutor. Spre exemplu, lăutarii care cântă la petreceri fără să plătească taxe la stat nu vor primi din banii alocați.

Indiferent de cât câştigi în societate, dacă activitatea ta este restricţionată de stat şi ai probleme în desfăşurarea acelei activităţi, nu înseamnă că statul trebuie să te ignore pentru că la un anumit moment ai câştigat mai bine. Cât există o activitate culturală oficială, este luată în considerare în acel registru. Din câte ştiu eu, multe activităţi lăutăreşti nu sunt nici înregistrate, nici fiscalizate”, a declarat Raluca Turcan.

Mai mult, discuțiile cu privire la această temă vor continua și săptămâna viitoare. Guvernul a luat în considerare chiar și cumpărarea de bilete la spectacolele de după pandemie, pentru a-i susține pe cântăreți.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: