Redactia.ro
Home » Știri » Răspunsul dat de Traian Băsescu la întrebarea lui Marius Tucă: “Ați contribuit la vânzarea Flotei Române?”

Răspunsul dat de Traian Băsescu la întrebarea lui Marius Tucă: “Ați contribuit la vânzarea Flotei Române?”

Pe 20 octombrie 2004, Traian Băsescu se pregătea să candideze pentru primul său mandat la funcția de președinte al României. A fost invitat de Marius Tucă la talk-show-ul pe care jurnalistul îl prezenta la aceea vreme la Antena 1.

Avându-l în fața sa pe Traian Băsescu, Marius Tucă i-a adresat acestuia despre controversatul dosar Flota, clasat în 2015 pe motiv că „faptele nu există.”

Răspunsul dat de Traian Băsescu la întrebarea lui Marius Tucă: “Ați contribuit la vânzarea Flotei Române?”

„M.Tucă: Ați contribuit în vreun fel la vânzarea Flotei Române?

T.Băsescu: Nu, mi-am făcut datoria de ministru în perioada 91-92 și vă asigur că nu există niciun document prin care eu să fi semnat vânzarea măcar a unei singure nave. Dar, vă mulțumesc pentru întrebare. La tot ce s-a vântut în economia românească se spune privatizare, când vine vorba de Flotă se spune vânzare. Flota asta a trecut printr-un proces de privatizare, partea care putea fi privatizată. De ce s-a creat această impresie că s-a vândut? Știți ce remarc totuși? – Că nimeni nu spune: a furat Băsescu flota. Spune s-a vândut. Dar au fost procese de privatizare, iar statul român nu a optat să facă din Compania de Transport Maritim o Regie Autonomă care să rămână la stat.

M.Tucă: Bun, deci spuneți nu?

T.Băsescu: Nu, categoric nu.”

Redifuzarea integrală a emisiunii de colecție Marius Tucă Show, din data de 20 octombrie 2004, în care a fost invitat Traian Băsescu a fost postată de publicația Gândul, pe canalul de Youtube.

Traian Băsescu despre flota română, după 30 de ani

Traian Băsescu a vorbit despre flota română și în 2021. Fostul președinte al României a declarat că vânzarea flotei era un demers necesar. Și asta pentru că în mai 1990, Guvernul a decis să nu susțină flota.

Fostul președinte al României a dezvăluit, în martie 2021, că Guvernul a stabilit încetarea oricărei subvenții către flotă. Nu s-au mai primit bani nici să se construiască unele noi, nici să le repare pe cele aflate în șantier.

”Chestiunea cu cine a vândut flota e ca și cum ai vinde morcov la tarabă. A fost un proces de privatizare, făcut de Fondul Proprietății de Stat (FPS), nicidecum de Ministerul Transporturilor.

Trebuie să știi și care era situația flotei… dacă era roz, FPS-ul nu ar fi fost gata să privatizeze navele. Dar, dacă mai era ceva de salvat, era prin privatizare ca să poată face injecții de capital pe nave.

În decembrie 1990, România avea 246 de nave de transport. Din acestea, 106 erau legate în Portul Constanța, fiind neoperabile din cauza defecțiunilor tehnice.

Din cele aflate în exploatare, 70 erau la limita de expirare a actelor de navigație și trebuiau băgate în șantier pentru revizia de patru ani. Mai mult, flota avea în execuție 76 de nave noi în diverse șantiere navale din România, de regulă de mare capacitate.

În mai 1990, Guvernul a stabilit încetarea oricărei subvenții către flotă, nu a mai primit bani nici să construiască unele noi, nici să le repare pe cele din șantier”, a spus Băsescu, la Realitatea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: