Redactia.ro
Home » Știri » Ratele românilor vor exploda. ROBOR atinge un nou record: cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Ratele românilor vor exploda. ROBOR atinge un nou record: cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut miercuri la 7,18% de la 7,16%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

ROBOR a atins un nou record

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou la 7,18 de la 7,16.  O cotaţie similară, de 7,17%, nu a mai fost înregistrată din 16 august 2007. La începutul acestui an, indicele era 3,02%, iar în luna martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Creşterea acestuia la nivelul din prezent a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei. Acela a fost momentul când indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,34% de la 7,32% cât a fost în şedinţa precedentă. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 7,45% de la 7,42%.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele ROBOR crește din cauza mai multor factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

De ce sunt dobânzile la credite legate de ROBOR

Dobânzile la credite sunt legate de ROBOR, în urma deciziei luate de Statul Român, care în 2010 a legiferat prin Ordonanța de Urgență 50 (OUG 50) condițiile în care se pot acorda credite. Astfel, Statul (în urma unei Directive Europene) a hotărât că se pot acorda credite fie cu rata de dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelată la un indice de referință.

Indicele de referință (ROBOR) a fost cel ales, fiind o practică folosită la nivel internațional. Totodată, stabilirea acestuia se face transparent. Prin această Ordonanță, Statul a decis să protejeze populația de eventuale creșteri ale ratelor dobânzilor la credite care vin în urma unor decizii unilaterale ale băncilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: