Redactia.ro
Home » Știri » Ratele românilor vor exploda. ROBOR atinge un nou record: cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Ratele românilor vor exploda. ROBOR atinge un nou record: cea mai mare valoare din ultimii 15 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut miercuri la 7,18% de la 7,16%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

ROBOR a atins un nou record

Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou la 7,18 de la 7,16.  O cotaţie similară, de 7,17%, nu a mai fost înregistrată din 16 august 2007. La începutul acestui an, indicele era 3,02%, iar în luna martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. Creşterea acestuia la nivelul din prezent a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei. Acela a fost momentul când indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,34% de la 7,32% cât a fost în şedinţa precedentă. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 7,45% de la 7,42%.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele ROBOR crește din cauza mai multor factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

De ce sunt dobânzile la credite legate de ROBOR

Dobânzile la credite sunt legate de ROBOR, în urma deciziei luate de Statul Român, care în 2010 a legiferat prin Ordonanța de Urgență 50 (OUG 50) condițiile în care se pot acorda credite. Astfel, Statul (în urma unei Directive Europene) a hotărât că se pot acorda credite fie cu rata de dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelată la un indice de referință.

Indicele de referință (ROBOR) a fost cel ales, fiind o practică folosită la nivel internațional. Totodată, stabilirea acestuia se face transparent. Prin această Ordonanță, Statul a decis să protejeze populația de eventuale creșteri ale ratelor dobânzilor la credite care vin în urma unor decizii unilaterale ale băncilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: