Redactia.ro
Home » Știri » Recalcularea pensiilor. Ce pensii se vor mări de luna aceasta

Recalcularea pensiilor. Ce pensii se vor mări de luna aceasta

Recalcularea pensiilor. Ce pensii se vor mări de luna aceasta

Recalcularea pensiilor aduce majorări semnificative pentru unii pensionari. Din aprilie zeci de mii de pensionari vor primi pensii mai mari. Ministrul Muncii Marius Budăi, a anunțat că în urma recalculării pensiilor din grupele I şi II de muncă, unii pensionari vor primi pensii majorate cu până la 4.000 de lei.

La data de 1 octombrie 2018, a început recalcularea a circa 100.000 de pensii pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Acest proces va dura până la data de 30 septembrie 2019. Vor fi recalculate toate pensiile care intră sub incidenţa Legii 221/27 iulie 2018.

Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169^1 beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflate în plată sau, după caz, cuvenite la data de 31 decembrie 2015.
În situația în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.
Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.

Ministrul muncii a mai anunțat că, aproximativ 33.000 de decizii de recalculare, din cele 42.000 promise până la Paşte au fost deja expediate.

Pensionarii urmează să primească pensiile mărite chiar din luna aprilie.

„Începând de luni facem plata aferentă lunii aprilie. Până pe 15 aprilie toţi pensionarii vor avea banii acasă, indiferent de forma de plată. Într-adevăr, sunt creşteri spectaculoase pentru cei din grupele I şi II de muncă, cărora nu li s-a acordat punctaj. Sunt peste 33.000 de decizii deja expediate. Majoritatea din ele sunt deja şi puse în plată. Suntem în dinamica pe care mi-am dorit-o, de aceea le mulţumesc colegilor de la Casele de pensii. S-a lucrat 24 din 24, iată că acum suntem în postura să dăm veşti foarte bune acestei categorii de pensionari. Acea majorare de la 1 septembrie, în ciuda declaraţiilor panicoase a colegilor din Opoziţie, banii sunt prinşi în buget”, a declarat Marius Budăi.

Marius Budăi a mai precizat că pensionarii care au primit deja decizia de recalculare vor primi mai mulţi bani începând din această lună. Majorările sunt cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Prioritari la recalculare au fost cei care au peste 70 de ani şi cei care intră acum în pensie.

Citește și: Recalcularea pensiilor. Cine ar urma să aibă pensii mai mici

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: