Redactia.ro
Home » Știri » Reforma crucială a sistemului de pensii. Ce va aduce noua lege și ce impact va avea asupra pensionarilor

Reforma crucială a sistemului de pensii. Ce va aduce noua lege și ce impact va avea asupra pensionarilor

Portretul dureros al românilor cu cele mai mici pensii și indemnizații sociale

Noua lege a pensiilor, elaborată în colaborare strânsă cu experți ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, marchează un punct crucial în reforma sistemului de pensii din România. Obiectivul principal al acestei reforme este eliminarea inechităților existente în sistem și asigurarea unei stabilități durabile în domeniul pensiilor.

Implementarea acestei reforme este vitală nu doar pentru alinierea la standardele europene, ci și pentru a evita riscul pierderii unor sume semnificative din fondurile alocate prin PNRR, în cazul nerespectării cerințelor impuse de Uniunea Europeană. Chiar și cu noile modificări legislative, echilibrul total nu va fi atins imediat.

Noua formulă reduce pensiile

Potrivit formulei de recalculare prevăzute, aproximativ 1,3 milioane de pensii ar urma să fie reduse teoretic. Cu toate acestea, reprezentanții Casei de Pensii și ai Ministerului Muncii asigură că această măsură nu va afecta veniturile actuale ale pensionarilor. Unul dintre beneficiile majore ale noii reforme este acordarea unor creșteri semnificative pentru pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011.  Aceștia ar putea vedea chiar o dublare a veniturilor lor, în special cei care au muncit continuu timp de peste 25 de ani în sistemul public.

Această măsură vine în întâmpinarea nevoilor acestui segment vulnerabil al populației, oferind o corecție necesară pentru a echilibra discrepanțele anterioare. Indicatorul de corecție, introdus inițial prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a jucat un rol crucial în ajustarea pensiilor în funcție de inflație și alte variabile economice. Acesta a cunoscut fluctuații semnificative de-a lungul anilor, crescând de la 1,12 în primul an de implementare, până la 1,41 în anii recenti. Însă, în noua lege a pensiilor, acest indicator nu mai este inclus, ceea ce înseamnă o schimbare majoră în modul în care se vor ajusta pensiile în viitor.

Punctele de stabilitate

Un alt aspect crucial al noii legi a pensiilor este acordarea de puncte de stabilitate pentru stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani în sistemul public. Conform noilor prevederi:

  • Se acordă 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, ceea ce înseamnă că între 25 și 30 de ani de cotizare se vor acorda 2,5 puncte.
  • Pentru cei cu un stagiu de cotizare de peste 30 de ani, se vor acorda 0,75 puncte pentru fiecare an suplimentar, adică între 30 și 35 de ani vor fi 3,75 puncte.
  • Pentru cei cu un stagiu de cotizare de peste 35 de ani, se va acorda 1 punct pentru fiecare an suplimentar.

Această măsură are scopul de a recompensa munca și contribuția de lungă durată în sistemul de pensii, asigurând o protecție financiară mai mare pentru cei care au dedicat o mare parte din viață muncii în sectorul public.

Previziunile și implicațiile noii reforme

Daniel Baciu, în calitate de șef al Casei Naționale de Pensii Publice, a făcut recent mai multe previziuni cu privire la impactul reformei. Acestea indică o îmbunătățire a condițiilor de trai pentru pensionarii aflați într-o situație financiară mai precară, precum și o creștere a echității în sistemul de pensii.

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în modul în care sunt calculate și ajustate pensiile în România. Eliminarea inechităților istorice și asigurarea unei stabilități financiare pe termen lung sunt priorități esențiale pentru autoritățile române, reflectând angajamentul față de standardele europene și bunele practici internaționale în domeniul securității sociale. Așteptările sunt mari, iar implementarea corectă și transparentă a acestor reforme va avea un impact profund asupra calității vieții pentru milioane de pensionari din România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: