Redactia.ro
Home » Sport » “Regina” gimnasticii a împlinit 100 de ani! Viața incredibilă a fostei sportive

“Regina” gimnasticii a împlinit 100 de ani! Viața incredibilă a fostei sportive

Agnes Keleti 100 de ani, gimnastica, Ungaria

Agnes Keleti a împlinit 100 de ani și a devenit cea mai bătrână medaliată cu aur la Jocurile Olimpice. Cea mai de succes gimnastă din Ungaria a luat în total 10 medalii olimpice, după vârsta de 30 de ani. Nadia Comăneci a avut un mesaj pentru fosta mare gimnastă.

Agnes Keleti a intrat prima dată într-o sală de gimnastică la vârsta de 4 ani. S-a îndrăgostit pe loc de sportul care avea să-i aducă cele cele mai mari satisfacții. Viața a încercat-o însă în repetate rânduri pe cea care a devenit cea mai mare gimnastă a Ungariei. În 1939 era chemată la lotul național, iar în 1940 a câștigat primul titlu. Imediat însă, i s-a interzis să mai participe la competiții pentru că avea origini evreiești. În 1941 a început lupta pentru supraviețuire după ce Germania a invadat Ungaria. A trecut prim moment grele. A fost obligată să folosească acte false, să lucreze ca servitoare pentru a scăpa din calea naziștilor, ba chiar să se mărite pentru a-și schimba numele.

„Am rămas în viață datorită lui Piroska cu care am schimbat nu numai haine și hârtii, ci și felul în care vorbea”, a declarat Keleti.

Tatăl gimnastei și mai multe rude au murit în lagărul de la Auschwitz. După terminarea războiului, Agnes a revenit în sala de gimnastică și a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, unde a luat 4 medalii. A urmat Olimpiada de la Melbourne, unde a adunat șase medialii, dintre care patru de aur.

„Am făcut sport nu pentru că mă simțeam bine, ci pentru a mă vedea lumea”, declara Keleti, într-un interviu din 2016.

A emigrat în Australia

În timp ce participa la Olimpiada de la Melbourne, Uniunea Sovietică a invadat Ungaria. Mai mulți sportivi, printre care și Agnes Keleti au cerut azil politic și s-au stabilit în Australia. În 1957 a emigrat în Israel unde a fost antrenoarea lotului de gimnastică. Abia în anul 2015 a decis să revină în Ungaria, la Budapesta. La finalul anului 2020 a fost lansată cartea “Pentru că iubesc viața, Regina gimnasticii, 100 de ani ai lui Agnes Keleti”, în care fosta campioană și-a spus povestea emoționantă.
Cu ocazia zilei de naștere, fosta campioană olimpică a fost felicitată și de Nadia Comăneci.

„La mulți ani, pentru cei 100 de ani! Este o onoare pentru mine să fiu aici să te felicit. Tu ai avut o viață uluitoare. Nu doar ca gimnastă, dar tu ne-ai arătat în toate modurile ce persoană determinată și luptătoare ești. Ceea ce ai reușit tu la Helsinki și la Melbourne a devenit o inspirație pentru o fată ca mine, care a crescut în România și care a vrut să devină ca tine. Toată lumea te admiră și te iubește și chiar meriți acest premiu special. De la una dintre fetele care fac parte din clubul medaliatelor cu aur la olimpiadă către alta, își urez: La mulți ani! „, a spus Nadia Comăneci.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: