Redactia.ro
Home » Știri » Republica Moldova şi Ucraina au primit oficial statutul de ţări candidate la UE. Klaus Iohannis: „Reuşită istorică astăzi”

Republica Moldova şi Ucraina au primit oficial statutul de ţări candidate la UE. Klaus Iohannis: „Reuşită istorică astăzi”

Republica Moldova şi Ucraina au primit oficial statutul de ţări candidate la Uniunea Europeană, în urma deciziei pe care au luat-o şefii de stat şi de guverne din UE în cadrul Consiliului European de joi de la Bruxelles.

Republica Moldova şi Ucraina au primit oficial statutul de ţări candidate la UE

Această noutate a fost anunțată de către Klaus Iohannis, pe contul său personal de Twitter, şi de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia vine în urma susținerii totale asupra acestei măsuri de către Comisia şi Parlamentul European.

„Reuşită istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova. S-a ajuns la această decizie extraordinară în urma suportului şi demersurilor puternice ale României. Georgia primeşte, de asemenea, promissiunea perspectivei europene, cu paşi importanţi de efectuat. Această decizie aduce speranţă şi încredere în viitorul european al popoarelor acestor ţări şi mari responsabilităţi pentru liderii lor. România este pregătită să ofere în continuare ajutorul său pentru Ucraina, Moldova şi Georgia pe calea lor europeană“, a scris preşedintele Iohannis pe Twitter.

Summit UE „este un moment istoric pe plan geopolitic”, declara Charles Michel înaintea reuniunii de joi a şefilor de stat şi de guverne. Decizia adoptată „va angaja viitorul Uniunii Europene, stabilitatea noastră, securitatea noastră, prosperitatea noastră”, subliniază Michel.

Maia Sandu: „Avem în faţă un drum complicat”

Liderii Celor 27 recunosc astfel Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat Charles Michel, care evocă un „moment istoric” în toiul ofensivei Rusiei în Ucraina. „Zi istorică pentru Moldova:

„Consiliul European ne-a oferit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunităţi şi mai multă ordine în ţara lor. Avem în faţă un drum complicat, care va cere multă muncă şi efort – şi pe care suntem pregătiţi să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetăţenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!“, a scris Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, pe Facebook.

Premierul albanez Edi Rama: „Macedonia de Nord este candidată de 17 ani….bine ai venit Ucraina!”

Această decizie, foarte aşteptată de către Kiev, luată în cadrul unui summit al şefilor de stat şi de guverne din UE, la Bruxelles, reprezintă începutul unui proces de aderare îndelungat şi complex în vederea unei aderări la Uniunea Europeană. Voldimir Zelenski, preşedintele ucrainean a menționat că este:

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a anunţat anterior că „obiectvul” este „clar”,şi anume „aderarea cu drepturi depline la UE”, în pofida faptului că această procedură poate dura ani de zile.

Premierul albanez Edi Rama i-a sfătuit însă ironic pe ucraineni „să nu-şi facă iluzii”:

„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit Ucraina!”, ironiza el.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: