Redactia.ro
Home » Știri » Resturile rachetei chinezești au ajuns duminică în Oceanul Indian! O mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă

Resturile rachetei chinezești au ajuns duminică în Oceanul Indian! O mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă

Resturile rachetei chinezești au ajuns duminică în Oceanul Indian! O mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă

Resturile celei mai mari rachete chineze au ajuns duminică dimineața în Oceanul Indian, după ce mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă.

Resturile rachetei chinezești au ajuns duminică în Oceanul Indian

Partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe a ajuns la vest de arhipelagul Maldive. Presa chineză a raportat că părţi ale rachetei au reintrat în atmosferă la ora Chinei 10:24.

În ultima săptămână au fost făcute mai multe speculaţii şi au fost emise previziuni legat de locul şi momentul în care resturile rachetei Long March 5B urmează să cadă, după ce China nu a mai controlat-o, transmite News.ro.

Racheta Long March 5B a lansat, pe 29 aprilie, primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe. Este obişnuit ca părţi din rachete să cadă înapoi pe Pământ, dar cazul acesteia a stârnit îngrijorări din cauza lipsei controlului.

Lansarea rachetei a fost parte din seria de 11 misiuni plănuită ca parte a construcţiei staţiei spaţiale chineze, care ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2022. Staţia spaţială în forma literei T va cântări aproximativ 60 de tone, mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională, care şi-a lansat primul modul în 1998 şi cântăreşte aproximativ 408 tone.

Staţia spaţială a Chinei va avea un port de andocare şi va putea să se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic, va putea fi extinsă la cel mult şase module.

Racheta a fost scăpată de sub control

Tracteoria rachetei Long March 5B este scăpată de sub control, dar nu din cauza unei avarii sa a unui incident inexplicabil, ci din cauza faptului că proiectanții săi au planificat de la bun început ca întoarcerea acesteia să fie una naturală. Așadar, specialiștii așteaptă dezintegrarea în atmosferă. De pe o orbită joasă, acestea cad singure, din cauza fricțiunii atmosferei, care contribuie la consumarea lor aproape în totalitate. Însă, cu masa sa care este între 10 și 18 tone, este puțin probabil ca modulul din longue-Marche să fie complet consumat, spun cercetătorii.

”Având în vedere dimensiunea obiectului, există inevitabil piese mari care vor rămâne”, anticipează Florent Delefie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

Mai mult, în cazul în care racheta este construită din materiale care nu se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, acest lucru poate fi mult mai periculos. Chinezii ar fi trebuit să își dea seama că va exista o reintrare controlată cu o rachetă retro, așa cum făcuseră rușii prin dezorbitarea stației Mir.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: