Redactia.ro
Home » Stil de viață » Rețetă de caltaboș ardelenesc. E musai să-l gătești așa dacă vrei să iasă perfect

Rețetă de caltaboș ardelenesc. E musai să-l gătești așa dacă vrei să iasă perfect

Rețetă de caltaboș ardelenesc

Caltaboșul este un preparat tradițional preferat de români de fiecare dată pe mesele festive ale sărbătorilor de iarnă. Dar cum se prepară acesta, de fapt? Iată rețeta de care ai nevoie dacă vrei să faci această rețetă specială.

Rețetă caltaboș ardelenesc. Cum se prepară

Nu este o rețetă simplă, dar dacă vă place să îl mâncați, atunci trebuie să vă placă și să îl gătiți. Iată cum se face, așadar, caltaboșul ardelenesc. Lista de ingrediente este destul de mare, așa că pregătește-te din timp să le ai pe toate până la momentul în care vrei să te apuci efectiv de rețetă.

Ingrediente caltaboș ardelenesc

1 kg ficat de porc

1 kg carne de porc (pulpă cu grăsime, fleică, spata)

1,50 kg slănină cu șorici (de pe burtă porcului)

750 gr slănină

500 gr rinichi

500 gr plămâni și splina

600 gr picioare de porc (2 bucăți) sau raț și cap de porc

150 gr orez (preferabil cu bob rotund)

90 gr sare neiodata (specială pentru murături)

30 gr piper negru măcinat

10 gr nucșoară rasă (sau floare de nucșoară – macis)

3 linguri măghiran uscat

50 gr usturoi

1 kg ceapă

200 gr untură

750 ml zeamă de cazan

Cum se face caltaboșul ardelenesc. Rețeta pas cu pas

Punem apă la fiert și când aceasta a început să clocotească, punem picioarele de porc, slănina,  și șoriciul și le lăsăm să fiarbă. Punem rinichii în apă rece și ne ocupăm să tăiem restul ingredientelor mărunt.

După ce au fiert ingredientele puse mai devreme, strecurăm zeama să nu aibă oase, mai punem 2 sau 3 litri de apă și punem iar la fiert, alături de plămâni. După zece minute punem și ficatul, rinichii și splina și le lăsăm vreo 20 de minute să fiarbă. Dacă vreți să puneți orez, trebuie să cântăriți carnea și să știți că la 2 kilograme de carne vin cam 500 de grame de orez fiert.

Tocăm toată carnea, zdrobim usturoi, punem condimentele și ceapa. Când obținem compoziția dorită, putem să umplem caltaboșul. Îl punem la fiert tot în zeama în care au fiert restul ingredientelor. Lăsăm caltaboșul la fiert pentru circa 40 sau  50 de minute. Se consumă a doua zi, după ce îl clătim cu apă rece.

Etichete: