Redactia.ro
Home » Știri » REZULTATE REZIDENȚIAT 2019. Veşti extraordinare pentru cei cu punctaje de trecere

REZULTATE REZIDENȚIAT 2019. Veşti extraordinare pentru cei cu punctaje de trecere

rezidențiat

REZULTATE REZIDENȚIAT 2019. Guvernul a adoptat OUG care permite ca pregătirea în rezidențiat să fie desfășurată în spitale militare și private. Ministrul Sănătății Victor Costache a subliniat că acest cadru legal oferă șansa formării unui număr mai mare de specialiști.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, potrivit Mediafax.

Conform documentului, „pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod decentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale”, informează Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”, se arată în sursa citată.

ALERTĂ METEO. Cod galben de viscol și zăpadă. Care sunt zonele vizate

Actul normativ adoptat mai stabilește reglementări privind coordonatorii de program în rezidențiat, responsabilii de formare, drepturile și obligațiile pentru spitale, dar și pentru rezidenți.

„Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire.

Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Peste 8.800 de absolvenți de medicină și farmacie au susținut duminică examenul de rezidențiat

8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de Medicină şi Farmacie au susţinut un test grilă, cu 200 de întrebări. Examenul care a durat 4 ore s-a organizat în centrele universitare Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat ieri că toţi candidaţii la examenul de rezidenţiat care obţin punctaj de 60% se pot specializa.

„Suntem preocupaţi de a dezvolta resursa umană atât de importantă în sectorul sanitar, ne bazăm pe tinerele generaţii care în mod firesc trebuie să le înlocuiască pe cele mai vechi. Intenţia şi propunerea noastră care se va concretiza este de a găsi pentru toţi cei care au peste 60% din punctaj o poziţie astfel încât să se poată specializa, să se poată instrui în specialităţile respective”, a spus dr. Horaţiu Moldovan, potrivit Mediafax.

Miercuri s-au afișat și rezultatele examenului de rezidențiat, pe site-ul rezidentiat.ms.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: