Redactia.ro
Home » Știri » Riști închisoare dacă deranjezi vecinii. Ce modificări sunt în Codul Penal

Riști închisoare dacă deranjezi vecinii. Ce modificări sunt în Codul Penal

Reguli noi pentru cei care locuiesc la bloc. Sursa foto - Pixabay

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat marți, 28 mai, că a fost adoptată modificarea Codului Penal, instituind un ordin de restricție față de cei care își agresează fizic sau verbal vecinii. Această măsură vine ca răspuns la numeroasele incidente de agresiune și terorizare care au avut loc în diferite regiuni ale țării, în special în Timișoara, unde mai multe clanuri au creat un mediu de nesiguranță și teroare pentru locuitori.

Măsuri de protecție împotriva vecinilor agresivi

Potrivit comunicatului de presă emis, noua lege vizează protejarea oamenilor împotriva abuzurilor vecinilor agresivi, oferindu-le un cadru legal pentru a solicita și obține ordine de restricție. Alfred Simonis a subliniat importanța acestei inițiative legislative, menționând că era necesară o intervenție fermă pentru a stopa abuzurile și a proteja cetățenii de bună credință.

Simonis a explicat că modificarea Codului Penal permite instituirea unui ordin de restricție împotriva vecinilor care își agresează fizic sau verbal vecinii.

Știm cu toții ceea ce s-a întâmplat atâția ani în Timișoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să își vândă locuințele la prețuri derizorii. Mulți timișoreni au fost, și încă sunt, de-a dreptul terorizați de vecinii lor, sunt constrânși prin metode incredibile să își vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricție față de vecinii agresivi și se poate începe urmărire penală asupra acestora.

După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaș normal și astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituțiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetățeni de bună credință”, a declarat Simonis, conform Agerpres.

Conform noii legi, fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. De asemenea, fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Amenzi pentru vecinii gălăgioși

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevede sancțiuni pentru tulburarea liniștii locuitorilor. Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă este incriminată. În plus, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare este, de asemenea, incriminată.

Amenzile pentru vecinii gălăgioși pot ajunge până la 1.500 de lei. Aceste măsuri sunt menite să asigure un mediu de conviețuire pașnic și să protejeze drepturile locatarilor de a-și folosi locuințele în liniște. Poliția Română arată că organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor sunt de asemenea sancționabile.

Consecințele nerespectării noii legi

Adoptarea acestei modificări a Codului Penal este un pas important în protejarea locuitorilor de abuzurile vecinilor agresivi. Instituirea ordinului de restricție va oferi victimelor un instrument legal eficient pentru a se proteja și pentru a solicita ajutorul autorităților în caz de nevoie. Această măsură vine ca o reacție necesară la numeroasele cazuri de violență și terorizare raportate în diverse zone ale țării, în special în Timișoara.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: