În prima vineri după Paște, Vinerea Luminată, sărbătorim Izvorul Tămăduirii. Este un eveniment religios important, marcat de multe tradiții și obiceiuri vechi. Există chiar și un ritual practicat de străbunii noștri chiar în această zi mare, prin care aflau cât mai aveau de trăit.
Ritual special de Izvorul Tămăduirii
Toți creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, în prima zi de vineri după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În toate bisericile se săvârșește Sfânta Liturghie și sunt sfințite și apele în această zi sacră din Săptămâna Luminată. Este prima sărbătoare mare după Paște, marcată cu cruce roșie în calendar.
Toti acum este momentul în care poți afla cât mai ai de trăit. Cei mai superstițioși încă mai țin cont de un ritual foarte vechi, la care apelau străbunii noștri pentru a afla când le vine sfârșitul. Mai exact, aceștia aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc, iar dacă apoi găseau pământ pe fundul cănii, acest semn le-ar fi arătat că sfârşitul li se apropie. În caz contrar, viața lor nu se termina prea curând.
O altă tradiție presupunea lăsarea unui vas cu apă în biserică de joi până vineri. După ce apa era sfințită, oamenii o beau pe stomacul gol și se spălau cu ea pe față pentru a se menține mereu tineri, frumoși și sănătoși.
Tradiții în ziua de Izvorul Tămăduirii
În anumite zone, adolescenții de 9-14 ani încă mai fac legământul juvenil, prin care își jură prietenie veșnică. Ritualul se desfășoară în jurul unui copac și presupune schimbul de obiecte semnificative. Tinerii se distrează, cântă, dansează si mănâncă tot felul de alimente tradiționale, servite direct din oale de lut.
De Izvorul Tămăduirii, apa sfinţită are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. Tradiția spune că cei bolnavi se vindecă dacă beau aghiasmă dimineața, pe stomacul gol. Se stropește întreaga gospodărie cu această apă, precum și curtea, livezile, locurile în care sunt ținute animalele.
Se spune că această zi este favorabilă celor care vor să sape fântâni. În această zi, apele sunt mai zgomotoase, mai zbuciumate, ceea ce îi ajută pe specialiști să găsească mai ușor o sursă de apă.
Astăzi nu se spală haine, nu se calcă și nu se coase. Nu ai voie nici sa croiește, pentru că lucrul acela nu va fi terminat niciodată și se va rupe. Pot pregăti, însă, mâncare și pachete pe care să le dea apoi de pomană pentru sufletele celor adormiți.