Varza murată poate rezista mult timp dacă este depozitată corect, însă există câteva aspecte importante de avut în vedere. Prin fermentare, ea capătă proprietăți uimitoare pentru sănătate, dar și un gust aparte, putând fi consumată atât gătită, dar și sub forma de salată. Ce termen de valabilitate are, de fapt?
Varza murată, un deliciu în timpul iernii
Varza murată e preferata tuturor, mai ales în sezonul rece. De regulă, ea are o perioadă lungă de valabilitate, fie că o cumperi din comerț, fie că o faci acasă, în butoi. Totuși, și varza murată se poate altera, dacă nu e depozitată cum trebuie.
Varza murată este foarte rezistentă datorită procesului de fermentație, care o protejează de bacteriile dăunătoare. Totuși, chiar și varza fermentată necesită câteva condiții pentru a rămâne sigură și gustoasă pe termen lung.
De obicei, varza murată stricată miroase de obicei foarte neplăcut, a acru, iar culoarea acesteia este mult mai lăptoasă decât ar trebui. În plus, frunzele se înmoaie excesiv, caz în care este mai bine să renunțați la a o consuma. Iată câteva detalii esențiale pentru a te asigura că varza murată este sigură pentru consum:
Varza murată are un miros specific, acrișor, de fermentație. Dacă începe să miroasă urât, de exemplu a putreziciune, atunci e un semn că s-a stricat. Dacă observi că varza are o culoare neobișnuită (de obicei brună sau negricioasă), aceasta poate fi un indiciu de alterare. Culoarea ușor gălbuie sau rozalie este normală în cazul fermentației, dar culorile mai închise indică deteriorare.
Prezența mucegaiului deasupra este un semn clar că varza nu mai este bună de consumat, mai ales dacă se întinde în toată murătura și nu doar la suprafață. Varza murată trebuie să rămână crocantă. Dacă devine moale, gumată sau alunecoasă, e un semn că s-a stricat. Dacă gustul e amărui, foarte acru sau neplăcut, e un semn că ar trebui aruncată.
Cât poate rezista varza murată
Varza murată depozitată în butoaie poate rămâne proaspătă chiar și 8 luni, cu condiția să fie depozitată la temperaturi între -1 și 4 grade Celsius. Butoaiele trebuie să fie bine sigilate pentru a preveni expunerea la aer, iar temperatura scăzută ajută la încetinirea procesului de fermentație, menținând varza crocantă și la adăpost de bacterii dăunătoare.
Varza murată ținută în borcan de sticlă este bine să fie consumată în cel mult 2 săptămâni. Mai mult de atât, varza murată din comerț, care se cumpără de obicei ambalată în pungi vidate, își păstrează calitatea și proprietățile până la 7 zile, la temperaturi de 4 grade Celsius.
Cum să previi alterarea
Depozitează varza murată într-un loc răcoros, întunecat și, dacă este posibil, în frigider. Folosește recipiente etanșe pentru a preveni contactul cu aerul. Asigură-te că varza este complet acoperită de lichid (saramură). Aerul poate duce la formarea mucegaiului. Este bine să verifici periodic borcanele de varză murată și să îndepărtezi orice peliculă de drojdie sau mucegai care se poate forma la suprafață.




















