Redactia.ro
Home » Știri » Român stabilit în SUA de 30 de ani, șocat când a văzut prețurile uriașe din România: „Am cheltuit vreo 15.000 de lei, dar nu pot să-mi dau seama pe ce”

Român stabilit în SUA de 30 de ani, șocat când a văzut prețurile uriașe din România: „Am cheltuit vreo 15.000 de lei, dar nu pot să-mi dau seama pe ce”

preturi

Inflația aluat-o la galop în România, iar prețurile au atins un nivel fără precedent, fapt ce pune presiune pe mulți români. Scumpirile la alimentele de bază l-a îngrozit și pe un român stabilit de mai bine de trei decenii în Statele Unite.

Virgil Neagu e stabilit de 30 de ani în Statele Unite. De cinci săptămâni e în concediu în ţara natală şi trăieşte într-o continuă mirare: a descoperit că traiul e mai scump aici.

Prețurile în România, mai mari decât cele din SUA

Acesta susține că prețurile ajung mai mari decât cele din SUA.

„Păi e mai scump aici zahărul. Am cheltuit vreo 15.000 de lei, dar nu pot să-mi dau seama pe ce. Puterea de cumpărare e mult mai bună acolo, mult mai mare. Adică îţi permiti orice să cumperi acolo, faţă de aici. Şi acolo este inflaţie, bineînţeles că a crescut, dar nu aşa de mult.”, povestește el.

În ultimul an, zahărul s-a scumpit cu 49%, spun datele oficiale. Socoteala de la INS nu se potriveşte însă cu cea din magazine. În septembrie 2021, kilogramul de zahăr pornea de la la 2 lei şi 50 de bani. Luna trecută, preţul minim era de 4 lei şi 50 de bani la raft. În procente, o creştere de 80%, mult peste statistica oficială. Acum, un kilogram de zahăr se vinde şi cu aproape 7 lei.

Inflația a depășit 15%

Pe lângă zahăr, uleiul, cartofii, untul şi făina se numără printre produsele care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an. Ca să nu mai vorbim de energie. Preţul gazelor a crescut cu peste 70%, iar energia electrică şi cea termică s-au scumpit cu mai bine de 20%.

Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 a crescut la 15,9%, anunță Institutul Național de Statistică. În august, rata anuală a inflației fusese de 15,3%. Creșterea inflației indică scăderea puterii de cumpărare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: