Redactia.ro
Home » Știri » România are cea mai mică bancnotă din lume! A intrat în Cartea Recordurilor

România are cea mai mică bancnotă din lume! A intrat în Cartea Recordurilor

România este pe primul loc în lume la capitolul cea mai mică bancontă.  A intrat chiar în Cartea Recordurilor. Este vorba despre bancnota de 10 bani, emisă în 1917, de Regele Ferdinand I.

România are cea mai mică bancnotă din lume

Cea mai mică bancnotă din lume este în România. Mai exact, bancnota de 10 bani, emisă în 1917, de Regele Ferdinand I. Tipărirea ei este un paradox şi pentru specialişti, având în vedere uriaşa inflaţie din România anului 1917. Bancnota de 10 bani a înlocuit moneda de  10 bani, care circulase anterior pe teritoriul României, începând cu anul 1867, bătută prin comandă în Anglia.

De altfel, regimul monedelor a fost din nou reglementat şi, în 1880, când a fost înfiinţată şi Banca Naţională a României, singura abilitată să emită monedă de metal şi hârtie.

„Bancnota de 10 bani, emisă în 1917, a înlocuit moneda de 10 bani, care circulase pe teritoriul României începând cu anul 1867 și care a fost bătută în Anglia. Această este bancnotă cu cea mai mică valoare emisă în România, fiind concepută de către desenatorul Horațiu Sava Dimitriu (…) Am verificat în Cartea Recordurilor și am descoperit că bancnotă de 10 bani are dimensiunea cea mai mică din lume„, a susținut Mircea Radu Iacob, muzeograful de la Muzeul de Istorie al Sighisoarei.

Bancnotă a fost tipărită pe hârtie albă și are pe avers, pe un fond brun-verde-galben, un desen floral și cercuri cu valoarea „10”, inscripția frontală „ROMÂNIA”, dedesubt „MINISTERUL FINANȚELOR”, iar pe părți, „1917”. În câmp, pe medalion rotund, se află efigia regelui Ferdinand, flancată de cifrul regal și dedesubt valoarea nominală „10 BANI”, iar în stânga și în dreapta funcțiile și semnăturile. În afară chenarului din stânga, jos, se află înscris H. SAVA DUMITRU ÎNV.

Cum arată cea mai mică bancnotă din lume

Pe revers frontal se află valoarea nominală „10 BANI”, dedesubt stema țării și textul penalității dispus pe 8 rânduri. În afară chenarului e înscris „Serviciul Geografic al Armatei”. Bancnotă de 10 bani din anul 1917 nu are serie, număr sau filigran. Bancnotă de 25 de bani are culoarea brună, iar cea de 50 de bani, cenușiu-verde și textul penalității dispus pe nouă rânduri.

În anul 1917, 1 leu echivala cu 100 de bani, iar după cum spun istoricii, o găină costa 9 lei, un cumpărător avea nevoie de exact 90 de bacnote pe care să le ofere vânzătorului de păsări. Iar pentru un kilogram de pâine, în 1917, aveai nevoie de 5 bacnote de 10 bani. Cu o bacnotă de 10 bani, un român din 1917 putea cumpăra aproximativ un sfert de kilogram de pâine.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: