Redactia.ro
Home » Știri » România caută soluții pentru dobândirea independenței energetice față de Rusia. Centralele termice pe baza de cărbune ar putea fi repornite

România caută soluții pentru dobândirea independenței energetice față de Rusia. Centralele termice pe baza de cărbune ar putea fi repornite

După izbucnirea războiului în Ucraina în data de 24 februarie, Europa se confruntă atât cu o criză de securitate, cât și cu una energetică. Carburanții și gazele naturale au atins prețuri record, iar Rusia amenință cu oprirea aprovizionări acestor resurse. Statele europene intenționează să dobândească independența energetică față de Moscova, iar soluția României ar fi centralele termice pe bază de cărbune.

România caută soluții pentru dobândirea independenței energetice față de Rusia

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a oferit joi declarații despre criza energetică din România. În contextul conflictului militar dintre Ucraina și Rusia, România se află în poziția în care independența energetică a devenit necesară. Pentru moment se caută soluții, care vor trebui să asigure românilor energia de care au nevoie.

„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă.”

Centralele termice pe baza de cărbune ar putea fi repornite

O propunere a lui Barna ar fi sursele de energie regenerabilă, însă instalațiile care ar putea face acest lucru nu sunt încă finalizate. Pe termen scurt, o soluție accesibilă sunt centralele termice pe bază de cărbune, care ar asigura României energia de care are nevoie.

„Anul acesta trebuie puse în funcţiune toate instalaţiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluţii bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuşi, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, va trebui să repornim şi centralele termice pe bază de cărbune. Această soluţie ţinteşte dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcţiune şi îşi vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile”, a apreciat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

În prezent, Rusia asigură 40% din necesarul energetic din Europa, iar țările vizate de o posibilă oprire a aprovizionării cu gaze naturale rusești a determinat tot mai multe state să caute soluții pentru dobândirea independenței. Dacă țări precum Germania depind în totalitate de aceste resurse, există și țări care au variante alternative, printre care și România.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: